понедељак, јул 15, 2024
Početna » ВИШЕ НЕМА УЗНЕМИРАВАЊА ТЕЛЕФОНОМ-Почиње са радом регистар НЕ ЗОВИ

ВИШЕ НЕМА УЗНЕМИРАВАЊА ТЕЛЕФОНОМ-Почиње са радом регистар НЕ ЗОВИ

Потрошачи који не желе да их трговци зову телефоном и шаљу поруке нудећи на продају производе и услуге коначно ће у јануару моћи да се упишу у регистар НЕ ЗОВИ и тако се заштите од настрљивих продаваца и оглашивача.


Правилник који одређује на који начин ће се грађани уписивати у овај регистар – коначно је усвојен и ступа на снагу 5. јануара идуће године.Сви оператори мобилне и фиксне телефоније, након тога, мораће да омогуће својим корисницима да се, уколико то желе – упишу у нови регистар.

Регистар НЕ ЗОВИ предвиђен је Законом о заштити потрошача и требало је већ увелико да функционише. Чекало се управо на правилник који дефинише услове уписа.

Овај регистар би требало да спречи насртљиву праксу фирми које грађанима путем телефонских позива, порука, мејлова нуде разну робу и услуге.

„Упис или испис података у Регистар НЕ ЗОВИ обавља оператор без накнаде, који са корисником телефонског броја има закључен уговор о коришћењу јавно доступних електронских комуникационих услуга, а на основу захтева корисника телефонског броја“, прописано је овим правилником.

Ко може да се упише у регистар
Упис или испис појединог броја у регистар НЕ ЗОВИ, како је предвиђено правилником, може да тражи само корисник телефонског броја.

То могу да учине и потрошачи који користе припејд број, али само уколико су регистровани корисник код неког оператора.

Како се уписује у регистар
Грађани који желе да се упишу у регистар НЕ ЗОВИ то могу да учине у електронској форми или на продајном месту оператора.

У електронској форми потрошач може да се упише у регистар путем интернет странице оператора или путем апликације коју оператор ставља на располагање својим корисницима.

Они који желе могу да се упишу у регистар на продајном месту оператора, и то тако што ће оператор, уз претходно извршену идентификацију подносиоца захтева – попунити захтев у електронској форми.

Уколико оператор нема техничких могућности да захтев прими електронски – било преко интернет странице или преко апликације – мора да прими захтев у папирној форми, који корисник телефонског броја подноси лично на продајном месту.

„Када оператор прими захтев за упис или испис броја телефона у регистар, уручује потврду о пријему захтева кориснику телефонског броја, у форми и на начин на који је примио захтев. Потврда о пријему захтева садржи датум када је оператор примио захтев корисника телефонског броја“, наводи се у правилнику.

Промена која се односи на упис или испис броја телефона доступна је у регистру НЕ ЗОВИ првог наредног дана од дана извршеног уписа или исписа телефонског броја.

Захтев за упис или испис појединог броја телефона из регистра НЕ ЗОВИ може се поднети једном у календарском месецу.

Када потрошач раскине уговор са оператором о коришћењу фиксне или мобилне телефоније, а не пребаци број код другог оператора – оператор га исписује из регистра НЕ ЗОВИ „у року прописаном законом којим се уређују електронске комуникације“, предвиђено је правилником.

А, потрошач који након раскида уговора пренесе број телефона код другог оператора – остаје уписан у регистар НЕ ЗОВИ.

Ко и како претражује податке
Трговац може да користи регистар НЕ ЗОВИ претрагом бројева телефона и датума уписа на два начина.

Први је без регистрације, и то такозваном „да/неˮ провером, на начин да се уписом појединачног броја телефона добије податак да ли је тражени број уписан у регистар НЕ ЗОВИ.

На исти начин сваки потрошач може да провери да ли се његов број налази у овом регистру.

Други начин који трговцима омогућава претрагу телефона потрошача је – уз регистрацију.

Наиме, трговац се региструје користећи корисничко име и лозинку, која омогућава преузимање целокупног пописа бројева телефона и датума уписа последње измене у регистру НЕ ЗОВИ.

Који подаци су јавно доступни
База података овог регистра садржи име и презиме корисника телефонског броја, број телефона, јединствени матични број (ЈМБГ) корисника телефонског броја, пословно име оператора који је уписао податак, матични број оператора који је уписао податак, датум када је уписан податак, пословно име оператора који је исписао податак, матични број оператора који је исписао податак, датум када је исписан податак.

„Регистар НЕ ЗОВИ је јаван у делу који се односи на бројеве телефона и датум уписа“, наводи се у правилнику.

Провера бројева телефона уписаних у регистар НЕ ЗОВИ омогућена је на интернет страници регулаторног тела надлежног за електронске комуникације – РАТЕЛ.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept