Početna » ВЛАДА УСВОЈИЛА МЕРЕ КОЈЕ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ПРЕДСЕДНИК: Измене закона ће се хитно применити – ово је детаљан списак

ВЛАДА УСВОЈИЛА МЕРЕ КОЈЕ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ПРЕДСЕДНИК: Измене закона ће се хитно применити – ово је детаљан списак

ДАНАШЊА седница Владе Републике Србије започела је минутом ћутања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу.

од Паланка данас
0 Коментар

Чланови Владе усвојили су мере које је данас објавио председник Републике Србије Александар Вучић, а које су предложене након злочина у Младеновцу.

Министарство унутрашњих послова хитно ће припремити измене и допуне Закона о оружју и муницији, којима би се пооштрили услови за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја. Ова мера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у поседу правних и физичких лица, смањио за деведесет процената.Изменама Закона о оружју и муницији биће предвиђене обавезне провере лица којима је дозвољено поседовање оружја (укључујући и ловачко оружје), а које би подразумевале обављање лекарских, психијатриских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце. Ове провере биће вршене на шест месеци и на годину дана.

МУП ће такође размотрити потребу пооштравањa услова за поседовање ловачког оружја.
Министарство унутрашњих послова ће, поред мере мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, донете 4. маја 2023. године, предузети све мере из своје надлежности како би се обезбедио мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја на две године.

Министарство унутрашњих послова упутиће јавни позив лицима која нелегално поседују оружје и експлозивне направе да их у року од месец дана предају без последица.

Министарство правде ће у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика припремити измене закона, којима би се пооштриле казне за кривично дело „недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја”  из члана 348. Припремљене измене односиће се на пооштравање казни за следећа кривична дела:
• онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје за које се може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година
• онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје за које се не може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 2 до 12 година
• онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи веће количине оружја или оружје велике разорне моћи да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година
• онај ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање нема дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година
• онај ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање има дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година.
У складу са пооштравањем казни за кривично дело из члана 348. Кривичног законика, на одговарајући начин пооштриће се казне и за друга слична кривична дела, као што је члан 347. Кривичног законика „израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела”.

У року од месец дана министарство просвете припремиће измене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше прописану забрану уношења алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повредити или угрозити друга особа. Санкције ће бити пооштрене тако да ће рокови бити скраћени, дисциплински посптупак ефикаснији, а предвиђаће обавезно искључење ученика из школе.

Данашњи дан, као и субота 6. мај и недеља 7. мај, проглашени су за дане жалости због трагичног догађаја у Младеновцу.

Влада Републике Србије упућује искрено саучешће свим породицама убијених у овом стравичном злочину и нада се да ће се сви рањени успешно опоравити, наведено је у саопштењу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept