Početna » ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 2023. ЗАБРИНУЛА СВЕТ-ПРЕД НАМА ЈЕ НАЈТОПЛИЈА ГОДИНА

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 2023. ЗАБРИНУЛА СВЕТ-ПРЕД НАМА ЈЕ НАЈТОПЛИЈА ГОДИНА

Фактор који ће утицати да 2023. буде значајно топлија је и то што би до априла требало да заврши Ла Ниња (Ла Ниñа), трогодишњи феномен који има ефекат хлађења планете

од Паланка данас
0 Коментар

Годишња прогноза глобалне температуре Мет Оффице за 2023. сугерише да ће следећа година бити једна од најтоплијих година на Земљи.

Британска метеоролошка служба објавила је да ће глобална температура у 2023. десету годину заредом бити за најмање један степен виша у односу на просек у прединдустријском периоду (1850-1900) – овог пута процена је да ће бити између 1,08 °Ц и 1,32 °Ц (са централном проценом од 1,20 °Ц) виша, наводи Мет Оффице.

Степен топлије можда и не изгледа много, међутим таква промена на глобалном нивоу већ је изазвала катастрофалне климатске ефекте. Осим тога, то је просек за целу планету – неке регионе су много теже погодиле климатске промене од других.

„Ове године смо се суочили са неколико драматичних временских катастрофа које су однеле превише живота и средстава за живот и нарушиле безбедност и инфраструктуру здравља, хране, енергије и воде“, рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације (WМО) Петери Талас, преноси Тхе Верге.

„Једна трећина Пакистана је била поплављена, са великим економским губицима и људским жртвама. Рекордни топлотни таласи забележени су у Kини, Европи, Северној и Јужној Америци. Дуготрајна суша на Рогу Африке прети катастрофом.“

Фактор који ће утицати да 2023. буде значајно топлија је и то што би до априла требало да заврши Ла Ниња (Ла Ниñа), трогодишњи феномен који има ефекат хлађења планете. Др Ник Данстон из Мет Оффицеа, који је водио прогнозу глобалне температуре за 2023. годину, напоменуо је да је ефекат продужене Ла Ниње утицао на глобалну температуру у последње три године.

„Ла Ниња има привремени ефекат хлађења на глобалну просечну температуру. За следећу годину наш климатски модел указује на крај три узастопне године Ла Ниње са повратком на релативно топлије услове у деловима тропског Пацифика. Ова промена ће вероватно довести до тога да глобална температура 2023. буде топлија од 2022.“, напомиње Данстон.

С таквом прогнозом, 2023. наставља серију најтоплијих година у историји, која је почела 2014. године. Тада су први пут глобалне температуре премашиле 1,0°Ц изнад прединдустријског периода.

„До сада је 2016. била најтоплија година од почетка посматрања, 1850. године. А 2016. је била година Ел Ниња у којој је глобална температура била повећана топлијим водама у деловима тропског Пацифика. Без Ел Ниња који би повећао глобалну температуру, 2023. можда неће бити рекордна година, али са повећањем глобалних емисија гасова стаклене баште које се наставља убрзано, вероватно ће бити још једна значајна година у низу“, рекао је проф. Адам Сцаифе, шеф одељења за дугорочне прогнозе у Мет Оффицеу.

Kада је реч о прогнози за вечерас, метеоролог Чубрило је објаснио шта нас очекује.

– Ова предстојећа ноћ биће једна од топлих ако гледамо историјске податке. Нешто слично по врућини била је новогодишња ноћ 1981. на 1982., и 2009. на 2010. с тим да ће ноћас бити слаб ветар. Вечерас око 22 сата у Београду биће између 11 и 12 степени. Око поноћи у Београду се очекује 10 степени, у Војводини 6 до 7 степени. Најхладније ће бити на југу по котлинама где ће температура бити од 3 степена. После поноћи до јутра се очекују се магле по котлинама. Читаву ноћ ће бити топло. Снег неће падати. Прва назнака за падавине биће око 4. јануара, али то ће бити мале падавине кише – рекао је Чубрило.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept