Početna » ЗА 7 ДАНА СЛАВИМО ЂУРЂИЦ: Великим ГРЕХОМ се сматра ако ВЕРНИK ПРЕKРШИ ове обичаје!

ЗА 7 ДАНА СЛАВИМО ЂУРЂИЦ: Великим ГРЕХОМ се сматра ако ВЕРНИK ПРЕKРШИ ове обичаје!

На иконама за Ђурђиц, светац се представља као пешак у стојећем ставу са копљем или мачем у руци

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква 16. новембра слави Ђурђиц, у знак сећања на пренос моштију светог великомученика Георгија у нови храм. Светог Георгија или светог Ђорђа Срби славе два пута у години. Свети Ђорђе или Ђурђевдан слави се у пролеће, на дан његовог страдања у време римског цар Диоклецијана 23. априла по старојулијанском, односно 6. маја по грегоријанском календару.На православним иконама и средњовековним фрескама свети Георгије је представљен како на коњу, у војводском оделу са крстастим мачем убија аждају која је симбол паганске вере. Та икона је, по неписаном правилу, у домовима оних који славе Ђурђевдан.

На иконама за Ђурђиц, светац се представља као пешак у стојећем ставу са копљем или мачем у руци. У средњевековним православним храмовима и манастирима он је у реду са светим ратницима, борцима за хришћанство, које предводи свети архангел Михајло, представник сила добра и чистоте новозаветне вере.

Ђурђиц је поштован празник међу верницима, па се тако на овај дан не раде тешки послови и ручни радови. Такође, строго је забрањено ловити вукове, јер ће ловце у супротном задесити велика несрећа и малер који ће их пратити и целе следеће године.

Дани од Ђурђица до Светога Мрате називају се Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова. У време мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. У селима западне Србије у ове дане се клало, ћутећи у рану зору на кућном прагу, црно пиле или млад црни петао.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept