Početna » ЗА ЧЕТИРИ ДАНА СЛАВИМО ЈЕСЕЊИ KРСТОВДАН: Верује се да ВАЉА ЈЕСТИ САМО ОВЕ 2 НАМИРНИЦЕ, а један обичај СВИ ПОШТУЈУ

ЗА ЧЕТИРИ ДАНА СЛАВИМО ЈЕСЕЊИ KРСТОВДАН: Верује се да ВАЉА ЈЕСТИ САМО ОВЕ 2 НАМИРНИЦЕ, а један обичај СВИ ПОШТУЈУ

Kрстовдан се слави два пута годишње - 18. јануара и 27. септембра

Православна црква и верници за четири дана, 27. септембра, прослављају јесењи Kрстовдан, велики празник који прате бројни обичаји и веровања и помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.Kрстовдан се слави два пута годишње – 18. јануара и 27. септембра. Народна веровања за јесењи Kрстовдан кажу да верници данас држе строги пост и једу се само грожђе и хлеб. Грожђе је симбол слатке победе, плодности и обиља и верује се да ће све који данас посте на овај начин пратити срећа и успех целе године.

Сваки верник овај дан би требало да проведе у посту и молитви, а за људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, па су зато пред богом посебно одговорни за своје поступке.

Веровање каже да је на овај дан добро да се опере сав веш и кућа детаљно спреми. Поред тога, данас ваља освештати босиљак који односи негативну енергију и чисти карму.

Поред тога, важно је и да данас вратите све дугове, како бисте чисти ушли у ову годину.

У многим крајевима се овог дана предсказује и време – ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

Затим, ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму, грмљавина плодну годину, а ако је Kрстовдан облачан, зима ће бити снеговита.

Ако је ведар, биће сувомразице.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept