Početna » ЗА КОЈЕ ПЕНЗИЈСКЕ ОСИГУРАНИКЕ У ПИО ФОНДУ ВАЖЕ ПОСЕБНА ПРАВИЛА? Стаж им се одређује на ОВАЈ НАЧИН!

ЗА КОЈЕ ПЕНЗИЈСКЕ ОСИГУРАНИКЕ У ПИО ФОНДУ ВАЖЕ ПОСЕБНА ПРАВИЛА? Стаж им се одређује на ОВАЈ НАЧИН!

За административне раднике у Фонду „најпроблематичнији“ су осигураници који раде по уговору о делу

од Паланка данас
0 Коментар

Постоје категорије пензијских осигураника које имају своје специфичности. Међу њима су предузетници власници радњи и тзв. фриленсери, односно сви они који раде на уговор о делу.По генералном правилу, сви осигураници код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) морају да прекину своје запослење, односно самосталну делатност, да би остварили право на старосну пензију.

Власници предузећа, предузетници који су запослени у њему могу право на пензију да остваре тако што ће прекинути радни однос. Притом ће задржати оснивачки улог и права по том основу у фирми. Ако желе да наставе да раде и после тога, могу али мора да постоји бар један дан паузе између периода по ком су остварили право на пензију и започетог периода рада „у пензији“.

Како „затворити“ уговор о делу?

За административне раднике у Фонду „најпроблематичнији“ су осигураници који раде по уговору о делу. Код њих је специфично то што трајање радног (пензијског) стажа уопште не мора да одговара периоду трајања уговора.

Пензијски стаж се, генерално, одређује на основу плаћених доприноса, а сам период осигурања пријавом и одјавом запоселног коју подноси послодавац, односно онај са ким је особа закључила уговор о раду.

Уколико осигураник не може да достави „папир“ са тим датумом, престанак осигурања утврђује се на основу последње регистроване уплате доприноса.

– Слична је ситуација и за „фриленсере”, лица која раде за иностране послодавце који немају представништво, као и за оне који раде привремене и повремене послове, самостално или преко омладинских задруга – напомињу из Фонда ПИО.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept