Početna » ЗА ТРИ ГОДИНЕ ВИШЕ ОД 130 ПОСТУПАКА ПРОТИВ РОДИТЕЉА КОЈИ ОДБИЈАЈУ ДА ВАКЦИНИШУ ДЕЦУ

ЗА ТРИ ГОДИНЕ ВИШЕ ОД 130 ПОСТУПАКА ПРОТИВ РОДИТЕЉА КОЈИ ОДБИЈАЈУ ДА ВАКЦИНИШУ ДЕЦУ

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је у претходне три године формирано 134 прекршајна поступка против несавесних родитеља због одбијања да вакцинишу децу обавезним вакцинама.За то време донете су 23 осуђујуће пресуде, пише Блиц.

2020. године формирано је 15 предмета, а ни у једном није донета ослобађајућа пресуда. У шест предмета судије су донеле осуђујућу пресуду. У наредној години, 2021. формирано је 59 оваквих предмета где је у 14 случајева донета осуђујућа пресуда, а само у шест ослобађајућа. Прошле године је било 60 предмета и ни у једном још није донета ослобађајућа пресуда, док је у шест случајева прекршајно осуђено, сазнаје Блиц у Прекршајном суду у Београду.

Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић за Блиц каже да сваки судија у овом суду води по неколико оваквих поступака.

Ристановић објашњава да је већи проблем у неажурности евиденције.

„Прође превише времена од тренутка кад је родитељ имао обавезу да своје дете одведе на вакцинацију. Постоје оне вакцине које морају да се приме до одређеног узраста, ако дом здравља не води ажурно ту евиденцију и не поднесе благовремено пријаву Министарству здравља које ће онда поднети захтев за покретање прекршајног поступка онда се деси да је већ застарео за покретање“,наводи Ристановић за Блиц.

Додаје да се најчешће воде поступци против родитеља који су одбили да вакцинишу дете вакцинама која деца примају још у породилишту.

„Обично нису вакцинисани оном обавезном вакцином при изласку из породилишта и оним које се примају до годину дана узраста. Различите казне су ту изрицане – од новчаних до опомена родитеља који из неких посебних разлога то нису урадили. То судија процени у сваком посебном случају“, каже Ристановић.

Да је проблем и у непоштовању закона за Блиц је објаснила и Јованка Зечевић, адвокатица.

„Људи који нису вакцинисали децу често ни не сносе неке последице. Школе и вртићи не траже доказ о вакцинацији. Не вакцинишу дете и, ништа, упишу га у школу редовно. Лично знам за случај када дете није примило ниједну вакцину и редовно је уписано у школу“, наводи Зечевић.

Озбиљан пад броја вакцинисаних ММР вакцином (против малих богиња, заушки и рубеле) забележен је у Србији током 2020. и 2021. године. Тада су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 одсто, а у 2021. години свега 74,8 одсто, подаци су Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Број заражених морбилама до сада је 20, међу којима је и једна трудница.

Законом о заштити становништва од заразних болести предвиђена је обавезна имунизација деце против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б и обољења изазваних стрептококом пнеумоније.

Такође, за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања, неопходно је да дете буде вакцинисано, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује лекар специјалиста или стручни тим за контраиндикације.

Истим Законом, за кршење обавезе вакцинације предвиђена је новчана казна у износу од 30.000 до 150.000 динара.

Извор: Блиц

&nbspImage by LuAnn Hunt from PixabayPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept