Početna » ЗА ВИКЕНДИЦЕ СЕ КАЖЕ ДА ИМ СЕ ДВА ПУТА РАДУЈЕТЕ-КАДА ИХ КУПИТЕ И КАДА ИХ ПРОДАТЕ

ЗА ВИКЕНДИЦЕ СЕ КАЖЕ ДА ИМ СЕ ДВА ПУТА РАДУЈЕТЕ-КАДА ИХ КУПИТЕ И КАДА ИХ ПРОДАТЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Kада је у пролеће 2020. године уведено ванредно стање и ограничено кретање због избијања пандемије, многи су завидели власницима викендица који су могли макар да се изместе из града и уживају у зеленилу. Неки су већ тада одлучили да следеће „затварање“ неће дочекати код куће, па је те године продаја викендица скупљих од 15.000 евра скочила за 10 одсто у односу на 2019. годину, пише бизнис.ра
Од тада до данас „навала“ на викендице се смирила, а тржиште стагнира.

У 2022. години тржиште викендица у Србији вредело је 27 милиона евра, док за претходне две године Републички геодетски завод није објављивао податак о његовој вредности. Доступни су, међутим, подаци о трансакцијама у најпопуларнијим местима за викендаше, из којих је видљиво да број купопродаја опада од 2020. године у Инђији, Беочину, Гроцкој и другим општинама. Једини изузетак је Ириг, где се број продаја кретао око 35 у последње три године.

Kада је реч о ценама, треба имати на уму да је у понуди ипак ограничен број таквих некретнина, и да нису све расположиве у исто време биле на тржишту. Током 2022. године најнижа цена по којој је продата викендица износила је 1.000 евра, док је најскупље плаћена некретнина тог типа била у Сремској Kаменици, за коју је издвојено 410.000 евра.

 

Зато не изненађује да је у 2022. највећи удео у регистрованим уговорима о купопродаји викендица забележен у Војводини (59 одсто), где је и инфраструктура најразвијенија, а затим у Шумадији и Западној Србији (20 одсто). На територији Београда продато је 12 одсто викендица понуђених те године, и то у општинама на периферији града, попут Гроцке. Најмањи удео на тржишту викендица држала је јужна и источна Србија – укупно девет одсто.

Тржиште викендица се, према Ђоковићевим речима, тренутно „примирило“.

„Мање је интересовања и мање промета. Они који имају вишак новца сада се радије одлучују да уложе у гараже или гаражна места, а ако затреба место за кратак одмор, викендица може да се изнајми за 50 до 100 евра“, истиче Ђоковић.

Зато закључује да су у целој пандемијској причи о викендицама најбоље прошли они који су је купили како би развијали посао са изнајмљивањем.

Добитницима сматра и оне који имају довољно новца и времена да уживају у предностима викендице, као и оне чија је викендица на инфраструктурно опремљеном месту, па по природи посла могу мало да раде „из града“, а мало из своје куће за одмор.

Аутор бизнис.раPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept