Početna » ЗАШТО ЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА КАЈГАНА СКУПО КОШТАЛА?

ЗАШТО ЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА КАЈГАНА СКУПО КОШТАЛА?

Kада нешто много платимо, кажемо да нас је коштало као Светог Петра кајгана. Ово је једна од оних изрека које често чујемо и изговоримо, а да заправо нисмо ни сигурни зашто се баш тако каже.

Постоји неколико анегдота како је настао овај израз, који и дан данас употребљавамо да бисмо означили нешто као веома скупо или када хоћемо да кажемо да смо за нешто платили високу цену.

Народна прича – Скупа кајгана светог Петра – коју је забележио Јова Јовановић Змај, открива зашто и данас користимо овај израз када нешто много платимо. Једно од тумачења полази од претпоставке да се ради о кајгани која је скупо коштала светог Петра.

У његовој песми под насловом Скупа кајгана светог Петра говори се о томе како су Исус Христос и апостол Петар ходили по свету да кушају људе. Уз то, „Христос куша још и Петра свог”. Једне вечери заноћили су у колиби убоге удовице Рајке, која је имала нејаке деце. Она их лепо дочека и понуси им кајгану за вечеру. Христос то одбије и оде на сламу да спава, упозоривши свог Петра: „Не заложи вечерице њене, вечерице деци зготовљене”. Петар коме је било доста гладовања, не послуша Исуса, дохвати се кајгане, али се она у истом часу окамени тако да је није могао јести.

Следећег јутра Исус изрекне Петру тешку покору: „Ја ћу даље, ти остани овђе. Окрст проси, па јој ђецу храни, док се вратим да их здраве нађем.”

И тако је свети Петар ходао од куће до куће просећи и хранећи децу сироте Рајке. А кад се Исус врати и упита: „Је л’ све добро, па да те опраштам?”, Петар му, сатрвен и изможден, одговори: „Све је добро, милом теби хвала! Ал’ кајгана скупо ме је стала.”

По другој верзији ове приче, свети Петар је добио велике батине од неког домаћина, у чијој је кући заноћио заједно с Христом, зато што је, не питајући га, спремио и појео кајгану. Тако га је та кајгана опет скупо стајала.

Народ је препричавао анегдоту, Јова Јовановић Змај је записао и тако се данас често користи али без знања каква је то кајгана па је тако скупа и зашто се везује за светог Петра.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept