Početna » ЗАВРШАВА СЕ БОЖИЋНИ ПОСТ Ево кад нас чека следећи; Детаљни календар за 2024.

ЗАВРШАВА СЕ БОЖИЋНИ ПОСТ Ево кад нас чека следећи; Детаљни календар за 2024.

Почела је Нова 2024. година. Свака Нова година почиње постом, с обзиром на то да се пада у току трајања Божићног поста који сваке године почиње 28. новембра и завршава се 7. јануара на Божић (6. јануар последњи дан поста).

Ово значи да нам је остало још један дан поста.

Велики (Часни) пост

Након Божићног поста, следи Васкршњи пост. С обзиром на то да се Православни Ускрс у 2024. години обележава 5. маја, пост ће почети 18. марта и трајаће до недеље 5. маја (задњи дан поста је 4. мај).У току овог поста понедељком, уторком, средом, четвртком и петком постимо на води, суботом и недељом постимо на уљу, а на Благовести и на Цвети дозвољено је јести рибу.

Петровски пост

Петровски односно Апостолски пост ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула. Почетак поста, а самим тим и трајање увек зависи од датума Васкрса, па најкраће може трајати једну седмицу, а најдуже 6 седмица.

У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води; уторак и четвртак на уљу; а субота и недеља на риби.

Госпојински пост

Датуми почетка и краја Госпојинског поста су фиксни, па и ове године почиње 14. августа и траје до 28. августа када је Велика Госпојина (последњи дан поста је 27. август).

У току овог поста понедељком, уторком, средом, четвртком и петком се пости на води, суботом и недељом на уљу, а риба се користи само на Свето Преображење Господње.

Средом и петком (осим током трапавих седмица) је пост обавезан током целе године, док ће једнодневни постови у току 2024. године бити на Крстовдан 18. јануара, Усековање главе Светог Јована Светитеља 11. септембра и на Возвиждење Часног Крста 27. септембра.

ТРАПАВЕ СЕДМИЦЕ (када се не пости и среду и петак)

– Иза Недеље о Митару и Фарисеју, од 05. фебруара. до 12. фебруара;

– Сиропропусне седмице, од 19. фебруара до 26. фебруара;

– Светле седмице, седмица после Васркса – ове године од 6. до 12. маја

– Духовске седмице, од 04. јуна (22. маја) до 10. јуна (28. маја); и

– од Божића 7. јануара 2024 до Крстовдана 18. јануара 2024

– На Божић и Богојављење Господње се не пости, без обзира на то да ли овај празник пада у среду или петак

ЕспресоYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept