Početna » ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ“

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ“

 

Поводом завршетка Другог пројекта развоја здравства Србије (ДПРЗС) Министарства здравља, у Београду је данас одржана завршна конференција на којој су, у присуству министарке здравља проф.др Данице Грујичић,  представника Светске банке (СБ),Светске здравствене организације (СЗО), Делегације ЕУ у Србији и других међународних организација, као и представника великог броја здравствених установа наше земље, представљени остварени резултати и реализоване активности у периоду 2015-2022.година.

Конференцији је присуствовао и др Милан Матејић директора Дома здравља из Смедеревске Паланке.

Том приликом, министарка здравља је истакла „да смо захваљујући овом пројекту који стрпљиво спроводимо 7 година, захваљујући наменском кредиту Светске банке од 54 милиона евра, били у могућности да најзад усвојимо стандарде једног сређеног здравственог система – да отпоченемо дигитализацију уводећи електронски рецепт, да увођењем информационих система стандардизујемо ниво здравствене услуге, да уведемо правилнике о квалитету тих услуга, да се ухватимо у коштац са проблемом претераног коришћења антибиотика, да најзад утврдимо реалну цену коштања здравствене услуге – тзв.национални костинг, да ефикасно користимо и пројектујемо мрежу здравствених установа. Овај пројекат нам је, на крају, помогао и да дођемо до најрањивијих категорија нашег друштва и да њима пружимо руку здравствених радника – човек у белом мантилу сада је још доступнији старима, младима, пацијентима који болују од канцера, људима са посебним потребама, Ромима…“

Координаторка Јединице за управљање пројектима Министарства здравља др Биљана Козловић нагласила је да су остварени резултати ДПРЗС још једна потврда чврстог опредељења Министарства здравља Републике Србије да свим здравственим радницима омогући модерне услове рада, а пацијентима ефикасну и квалитетну здравствену заштиту. Др Козловић је посебно истакла значај тимског рада на пројектним активностима, и том приликом представила и чланове свог тима.

Многобројним гостима конференције обратили су се и представници удружења НУРДОР, који су у име пацијената истакли значај активности ДПРЗС у циљу унапређења положаја онколошких пацијената.

Посебно је истакнуто да је у оквиру ДПРЗСнабављено и инсталирано 12 технолошки најсавременијих линеарних акцелератора (апарата за зрачну терапију) за пет онколошких центара (Београд, Сремска Каменица, Ниш, Крагујевац и Кладово), што је значајно повећало ниво квалитета зрачне терапије пацијентима оболелим од малигних болести.

У оквиру ДПРЗС домовима здравља додељени су грантови у укупном износу од 2,3 милиона евра за појединачне пројекте у циљу унапређења примарне здравствене заштите, а од посебног су значаја и остварени резултати у области контроле употребе антибиотика и антимикробне резистенције као и финансирања здравствених установа и израда предлога Плана оптимизације здравствених установа- Мастер плана.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept