Početna » ЗЕМЉОТРЕС КОД МЛАДЕНОВЦА СЕ МОГАО ОСЕТИТИ И У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ЗЕМЉОТРЕС КОД МЛАДЕНОВЦА СЕ МОГАО ОСЕТИТИ И У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Младеновац је данас у 12: 40 погодио земљотрес јачине 3,6 степена по Рихтеровој скали

ЗЕМЉОТРЕС јачине 3, 6 степени погодио је данас Младеновац, након чега је регистрован и накнадни удар од 1,9, а наша најпознатија сеизмолошкиња Славица Радовановић казала је да то говори да је сеизмичка активност у том делу Србије, али и у целој централној оживела, а у прилог томе објашњава да дуго нисмо имали два земљотреса изнад 3,5 у једној години а ове јесмо.

 Вест о земљотресу објавио је Републички сеизмолошки завод.

Суграђани из овог града преплашили су се због земљотреса.

– Поштено се затресло, деца су се тако уплашила да су се расплакала“ – рекла је једна мештанка.

Потрес су могли да осете и житељи у суседним градовима, Смедереву, Пожаревцу, Смедеевској Паланци.

Како је објаснила сејзмолошкиња, овај удар у Младеновцу би можда могао да буде и главни, што ће показати време. Напомиње да би било добро да дође до накнадних мањих удара, како би се сеизмичка активност ослободила, све до неког наредног циклуса.

– Све ово говору прилог томе да се у читавом простору централне Србије лагано подиже сеизмичка активност, о чему сведочи овај земљотрес из марта у Крагујевцу и овај данашњи. Већ у једној години имамо два земљотреса са магнитудама изнад 3,5 а нисмо имали неколико година такву ситуацију. То значи да се сеизмичка активност лагано подиже – каже Славица Радовановић за Блиц.

Навела је и интересантан детаљ да су се ту у прошлости земљотреси магнитуде 5, дешавали заправо лети.

Додаје и да шта ће се дешавати на нашем простору зависи и од сеизмичке активности изван граница наше земље.

– Зависи и од тога шта ће се дешавати на југу, да ли ће бити у Грчкој, па ће наставити процес централном Србијом, или ће се активирати нека жаришту Румунији, или на истоку или на западу – каже она.

Према њеним речима, земљотреси магнитуде 5 нису катастрофални, евентуално могу да изазову мања оштећења на објектима, и понавља да је добро што су дубљи. Подсетила је и да је 1974. године био земљотрес код Младеновца јачине 4,5 степени.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept