Početna » ЗЕМЉУ ПОГОДИО МИСТЕРИОЗАН ЗРАК ИЗ СВЕМИРА Честица огромне енергије стигла из ПРАЗНИНЕ, научници у шоку: “Шта се дођавола дешава?”

ЗЕМЉУ ПОГОДИО МИСТЕРИОЗАН ЗРАК ИЗ СВЕМИРА Честица огромне енергије стигла из ПРАЗНИНЕ, научници у шоку: „Шта се дођавола дешава?“

Амерички истраживачи из Јуте открили су изузетно редак космички зрак који је наизглед стигао до Земље из веома далеке свемирске празнине.

од Паланка данас
0 Коментар

Истраживачка група открила је космички зрак ултра високе енергије за који се чини да нема јасно порекло.

Астрономи су збуњени чињеницом да је зрак наизглед стигао из практично потпуне празнине у свемиру.Назван по јапанској богињи сунца Аматерасу, ради се о једном од космичких зрака највеће енергије икада откривених, према научницима.

Аматерасу честица има енергију већу од 240 екса-електрон волти (ЕеВ) и налази се на другом месту у забележеној историји после честице „Ох мој Боже“, још једног космичког зрака ултра високе енергије који је детектован 1991. године, са 320 ЕеВ енергије.

Порекло честице је непознато, али стручњаци верују да их могу створити само најмоћнији небески догађаји – већи од експлозије звезде.

Тошихиро Фуџи, ванредни професор на Универзитету Осака Метрополитан у Јапану, рекао је да је мислио да је грешка када је први пут открио честицу.

– Показао је енергетски ниво без преседана у последње три деценије – рекао је он.

Џон Метјуз, професор истраживања на одељењу за физику и астрономију Универзитета Јута, објашњава да у том подручју није било ничега довољно високе енергије да би произвело догађај.

Чинило се да излази из Локалне празнине, празне области свемира која се граничи са галаксијом Млечни пут.

– Требало би да будете у могућности да покажете одакле долазе на небу – рекао је професор Метјуз.

Детектовање космичких зрака је део свакодневне радне рутине астронома широм света.

Сунце емитује токове енергетских честица које телескопи идентификују као „буку“.

Ови токови класификовани су као космички зраци „ниске“ енергије“.

Међутим, космички зраци ултра високе енергије (УХЕЦР) су потпуно другачија ствар. Откривање УХЕЦР-а је појава која се дешава изузетно ретко и изазива много претпоставки.

Истраживачи су и даље су подељени око корена овог феномена јер ништа у нашој галаксији нема толику снагу да га произведе.

Сличан зрак откривен је у експерименту 1991. године.

Честица која је тада анализирана, названа „Ох мој Боже“ имала је више енергије него што се теоретски може замислити за космичке зраке који путују до Земље из других галаксија. Једноставно речено, таква честица не би требало ни да постоји.

Није познато каква је то честица била, али већина космичких зрака су протони.

– Али у случају честице „Ох мој Боже“ и ове нове честице, ви пратите њену путању до њеног извора и нема ничега довољно високе енергије да би је произвело. То је мистерија овога – шта се дођавола дешава? – рекао је Џон Метјуз.

Откриће је још више збуњујуће јер је, наводно, зрак дошао из скоро празне области дубоког свемира. Верује се да црне рупе, експлозије гама зрака и активна галактичка језгра имају неке везе са оваквим зрацима, али се о томе још воде дискусије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept