Početna » ЗНАЧАЈ АГРОХЕМИЈСКЕ АНАЛИЗЕ ЗЕМЉИШТА-ПССС СМЕДЕРЕВО РАДИ БЕСПЛАТНУ АНАЛИЗУ ЗЕМЉИШТА

ЗНАЧАЈ АГРОХЕМИЈСКЕ АНАЛИЗЕ ЗЕМЉИШТА-ПССС СМЕДЕРЕВО РАДИ БЕСПЛАТНУ АНАЛИЗУ ЗЕМЉИШТА

од Паланка данас
0 Коментар

Без анализе земљишта свака прича о биљној производњи би била неозбиљна. Значај агрохемијске анализе је потребно нагласити из следећих разлога. Услед дугодишњег гајења биљних култура, земљиште се осиромашује природним садржајем хранљивих елемената.

Недостатак хранљивих елемената може настати и услед испирања у дубље слојеве земљишта, као и образовањем неприступачних облика за биљку. Како би постигли очекиване/планиране резултате, а истовремено очували плодност земљишта, у савременој пољопривредној производњи, све су већи захтеви за агрохемијским анализама земљишта (садржај укупног азота, фосфора, калијума, калцијумкарбоната, pH вредност и садржај органских материија), као и анализом биљног ткива, а због рационалне прихране култура које се гаје. Исхрана биљних култура се може исправно извести када се утврди расположива количина хранљивих материја у земљишту, брзина мењања количине расположивих хранљивих материја (усвајање, испирање,…), и количине хранљивих материја неопходних за прихрану.

Ђубрење директно утиче на плодност и структуру земљишта, регулише трајање вегетације и оптимални пораст вегетативне масе, појачава отпорност култура према ниским температурама, болестима и штеточинама, а доприноси бољој родности и квалитету. Због тога је редовно ђубрење постала обавезна агротехничка мера. Слободно можемо да кажемо да агрохемијска анализа плодности земљишта представља слику тренутног хемијског стања земљишта. То је основа за правилну и рационалну примену минералног и органског ђубрива.

На основу добијене анализе , добија се препорука (шта додати и када), и савет да ли је земљиште уопште погодно за оно што сте хтели да гајите. Ђубрењем на основу анализе земљишта, поред обезбеђења оптималних количина одговарајућих хранива за гајене биљке, може се обезбедити стабилна производња и повећање приноса, да се уштеди значајна количина новца, да се сачува животна средина и здравље људи.

Ова мера доводи до значајне рационализације употребе ђубрива у односу на код нас заступљено ђубрење без претходних анализа земљишта. Да сачувамо наше земљиште, јер земљиште је богатство, али није непресушно и неодговорним и интензивним искоришћавањем деградирамо га и зато је наша обавеза да одржавамо плодност и структуру тла.

На снази је Уредба о уређење и коришћење пољопривредног земљишта и у вези са тим Пољопривредна саветодавна и стручна служба Смедерево у Коларима ради бесплатну контролу плодности земљишта на подручју Подунавског округа. Право на бесплатну контролу плодности земљишта има носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства у активном статусу и то на парцелама у власништву и уписаних у Извод регистра пољопривредних газдинстава- структура биљне производње.

ПССС Смедерево, Сања Миловановић Миленковић,саветодавац за ратарство

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept