Početna » ЗООЛОШКА ПРИЧА У ПАЛАНАЧКОМ ПОЗОРИШТУ (најава премијере)

ЗООЛОШКА ПРИЧА У ПАЛАНАЧКОМ ПОЗОРИШТУ (најава премијере)

У Установи Културни центар Смедеревска Паланка, последње три седмице трају припреме за извођење нове премијере.

Реч је о комаду „Зоолошка прича“, америчког аутора Едварда Олбија. Након вишемесечне паузе у раду, прва позоришна представа у овој сезони биће изведена пред публиком у петак, 22. децембра, у 20 часова, а како је најављено из ове установе, број места ће бити ограничен, због специфичног формата представе.Наиме, због тренутне неусловности позоришне сале за адекватно извођење позоришних садржаја, ауторски тим представе се одлучио за формат камерног театра, па ће публика, током извођења представе, бити заједно са глумцима на сцени. Из позоришта најављују и репризна извођења, заказана већ за суботу и недељу, 23. и 24. децембра.

Овај позоришни комад, од своје праизведбе у Берлину 1959. године, одигран је више стотина пута. Писан у традицији театра апсурда, комбинован са реалистичним елементима и, свакако, врло слојевит, пружа могућности за најразноврсније форме сценског уобличавања. Његов аутор, Едвард Олби, писао је под утицајем Бекета, Јонеска, Женеа, Ибзена и Чехова, истрајавајући у намерама да пренесе опсесивне теме о мрачном наличју америчког сна, о његовом кошмарном садржају, са посебним фокусом на мотив самозаваравања и на идеју да међусобна деструкција учвршћује међуљудске односе.

Троструки добитник Пулицерове награде, писао је тмурним хумором, истражујући тамне стране брака, религије, подизања деце и америчког стила живота. О позоришту, уметности и о људима, говорио је: „Све моје драме су о људима који су изгубили контролу над својим животом, који су се млади предали, који долазе до краја свог живота жалећи за стварима које нису урадили… Сматрам да већина људи протраћи превише времена живећи као да никад неће умрети.“ (часопис „Тајм“)

Пред паланачком публиком, на великој сцени „Аца Митровић“, овај комад ће одиграти Радоје Ђурђевић, Саша Срдић и Ана Вуковић, чланови сениорског ансамбла.

„Имао сам прилике да прочитам тест на предлог Драгана Остојића, редитеља који је са нама радио на представи „Протекција“, Бранислава Нушића. Био сам одушевљан сложеношћу комада, његовим садржајем и темом, и осетио сам огромну потребу да одиграм један од ликова. Верујем да тренутно радимо на врло занимљивој и провокантној представи, која сигурно неће оставити равнодушним било кога ко одлучи да је погледа.“ – речи су Радоја Ђурђевића, иницијатора да се у УКЦ отпочне са радом на овој представи.

„Радује ме рад на овој представи, без обзира на терет и количину одговорности које осећам и носим због првог глумачког изласка на сцену. Моја лична искуства у вези са позориштем су била нешто друкчија, а ватра у коју сам бачен представља више од изазова. Рад на представи је исцрпљујућ, напоран, несвакидашљи, јер, осим што се бавимо анализом, инсценацијом и другим пословима уско везаним за рад на самој представи, ми истовремено откривамо за нас неке нове аспекте и домете позоришта.“ – рекао је након пробе Саша Срдић, дугогодишњи сарадник и пријатељ паланачког позоришта, коме је ово први глумачки излазак пред публику.

„Изазов који, некако, подразумева и нас у позоришту, и позориште у нама, после свега што смо у њему искусили, увек је за нијансу већи и интензивнији када се ради на нечему новом. Тако је и сада, док трају пробе, а кулминираће већ са првим реакцијама наше верне позоришне публике.“ – навела је Ана Вуковић.

Задатак израде декора и сценографије, препуштен је Мирољубу Миленковићу Бубију. Дизајном афише и плаката позабавио се Милан Ранковић, а фотографијом Милан Илић. Сценску подршку пружају Биљана Тошић Петровић, Иван Дражић и остали запослени у овој организационој јединици. Избором музике и костима, дизајном сценографије, сценским и драматуршки аранжманом комада позабавио се Павле Јозић.

Вршилац дужности директора УКЦ, Драган Исаиловић, оптимистично гледа на иницијативу за рад на још једном премијерном догађају у позоришту: „У своје лично име, у име ансамбла, али, пре свега, у име установе културе коју представљамо, позивам све љубитеље позоришта са    локала, али упућујем исти позив и свим нашим драгим колегама из других позоришта, да поделе са нама радост нове премијере.“You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept