Početna » ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ПОСЕТИЛА СМЕДЕРЕВСКУ ПАЛАНКУ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ПОСЕТИЛА СМЕДЕРЕВСКУ ПАЛАНКУ

од Паланка данас
0 Коментар

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Смедеревској Паланци, где је обишла два домаћинства у овом граду која су учествовала у пројекту замене столарије, да је Министарство за ову годину обезбедило више од 220 милиона евра за улагања у пројекте енергетске ефикасности.

„Драго ми је да можемо да говоримо о свему што смо урадили у протеклом периоду и за Смедеревску Паланку и за цео округ. Обишла сам данас два домаћинства која су учествовала у пројекту замене столарије који спроводимо заједно са локалном самоуправом, а којим омогућавамо људима да имају ниже рачуне, смање потрошњу, али уједно да сви водимо рачуна о животној средини.

„Прошле године смо започели са пројектима доделе субвенција домаћинствима са циљем да домаћинства постављањем соларних панела буду самодовољна, да снизе своје рачуне за 50 и више процената. Уједно, то је могућност смањења емисије штетних гасова. Ми смо урадили све што је било потребно. Донели смо законе, поједноставили процедуре и онда смо застали, јер ЕПС не спроводи свој део посла“, рекла је Михајловићева у Смедеревској Паланци, где је обишла домаћинства која су учествовала у пројекту унапређења енергетске ефикасности.

Она је појаснила да је Министарство донело нов законодавни оквир, да је максимално поједностављена процедура, али да је проблем настао јер „Електропривреда“ још увек не потписује уговоре са грађанима.

„Најпре смо максимално поједноставили процедуру, некада је за постављање соларних панела било потребно 20 корака. То је 20 институција, 20 папира и све је трајало дуже од годину дана. Ми смо све променили, грађанима је потребан један корак. Проблем је настао јер ЕПС снабдевање још увек не потписује уговоре са грађанима. Људи који тамо раде морају да схвате да су, као и Министарство, и сва друга јавна предузећа сервис грађана, а не да раде на њихову штету и да нисмо у 20. већ у 21. веку и да треба да омогућимо људима који желе соларне панеле, да могу да их поставе, као свуда у свету“, изјавила је Михајловићева.

Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка, захвалио је потпредседници Михајловић на подршци свим пројектима који су у претходном периоду реализовани у Смедеревској Паланци и најавио да ће општина учествовати у јавним позивима Министарства и ове године.

„Задовољни смо због подршке Министарства, а посебно захвални потпредседници Владе на свему што смо урадили у протеклих неколико година. Пројекат енергетске санације је јако битан за нас, одвојили смо 10 милиона динара, Министарство још толико.“, рекао је Вучен.

Он је такође рекао да је задовољан одзивом грађана за коришћење субвенција за замену столарије и позвао оне који нису, да конкуришу ове године.

У општини Смедеревска Паланка одбрено је 184 пријаве грађана за замену столарије, а до сада су радови завршени у 50 домова. Од укупно 20 милиона динара, колико је планирано за ову намену,  биће утрошено 15.141.814, 38 динара.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је тржиште енергентима у Србији стабилно упркос рату у Украјини и да је држава обезбедила довољне количине гаса, нафте и нафтних деривата у резервама.

„Србија је обезбедила све што је потребно и шта год да се деси, ми у својим резервама имамо довољно нафте и нафтних деривата. Дизел горива имамо за 57 дана, бензина за 67, а мазута за 110 дана. Гас добијамо преко Балканског тока, који заобилази Украјину и нема бојазни да ће доћи до прекида у снабдевању. Такође, у нашем подземном складишту у Банатском Двору имамо 110 милиона кубних метара гаса“, изјавила је потпредседница Владе у Смедеревској Паланци, одговарајући на питања новинара.

Она је поновила да је држава одговорним понашањем обезбедила финансијску стабилност и на време урадила све што је потребно да не дође до несташице енергије и енергената.

„Ово је изазовно време, као што је било прошле године са стањем на берзама и ценама које су свакодневно расле, углавном због изласка из пандемије и велике потражње. Рат у Украјини је велики проблем за цео свет, не само за ЕУ, Русију или САД. Ниједан рат није оправдан и уместо да свет улаже у развој нове технологије, науку, здравство, био-технологију, ИТ индустрију, у квалитетнији живот сваког човека на планети, ми гледамо рат. Али, ту смо где смо. Ми смо обезбедили довољне количине свих енергената и нема бојазни да ће доћи до несташице“, поручила је она.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept