Početna » Стигао важан подсетник из ПИО фонда: Тиче се ревизије пензије, ово је важно за све пензионере у Србији

Стигао важан подсетник из ПИО фонда: Тиче се ревизије пензије, ово је важно за све пензионере у Србији

Свако ко радно место напусти пре испуњеног старосног услова по слову закона примаће умањену пензију и то по 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања. Многе, међутим, мучи питање шта се дешава уколико се поново запосле, да ли тај додатни стаж може да им анулира смањени чек.



Једна наша суграђанка је у пензију отишла у 2021. години са 59 година и десет месеци и 40 година и два месеца стажа.

– После годину дана сам се поново запослила и радим још увек уз плаћање доприноса ПИО фонду. Да ли имам право на ревизију решења за пензију и укидање умањења од 0,34 одсто за сваки месец? – гласило је њено питање упућено Пензијском фонду.

Корисник старосне или превремене старосне пензије који је, након стицања права на старосну или превремену старосну пензију, био најмање годину дана у осигурању, има право да поднесе захтев за поновно одређивање пензије, а приликом обрачуна пензије у обзир ће бити узет стаж и зараде остварене након стицања пензије, рекли су из ПИО Фонда.

– Захтев се подноси по престанку осигурања, а Фонд је дужан да кориснику права утврди повољнији износ пензије. На овај начин се, међутим, не може анулирати умањење превремене старосне пензије јер је ово умањење трајно.

Дакле, умањење превремене старосне пензије које је прописано Законом о ПИО остаје и у случају када је корисник превремене старосне пензије, коме се врши поновно одређивање пензије по члану 121 Закона о ПИО, навршио године живота прописане за стицање права на старосну пензију – додали су.

еспресо/Блиц/Курир



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept