Početna » АKО ЖЕЛИТЕ ДА ИДЕТЕ У ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ ОВЕ УСЛОВЕ: Обратите пажњу колико ће то да вас KОШТА

АKО ЖЕЛИТЕ ДА ИДЕТЕ У ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ ОВЕ УСЛОВЕ: Обратите пажњу колико ће то да вас KОШТА

Kоје су предиспозиције за одлазак у привремену пензију, шта добијате, а шта губите

од Паланка данас
0 Коментар

Да ли је хумано и у складу са људским организмом да живо биће ради до 65. године? Одговор је, ако питате грађанке и грађане Србије, не.

Но, како закон у Србији константно помера границу за одлазак у пензију, много суграђана и суграђанки тражи превремену пензију.Најчешћи разлог јесте нарушено здравље, али и чињеница да грађани и грађанке једноставно немају снаге да раде до 65 година живота.

Према најновијим подацима у Србији је у превремену пензију отишло тачно 63.868 грађана.

У ПИО фонду кажу за „Блиц Бизнис“ да право на превремену старосну пензију по Закону о ПИО постоји од 2015. године као и да се број корисника континуирано повећава. Данас их има скоро 70.000, а укупан број из године у годину расте.

Број корисника превремене старосне пензије

Децембар 2018. – 38.652 корисника

Децембар 2019. – 47.785 корисника

Децембар 2020. – 54.230 корисника

Децембар 2021. – 62.353 корисника

Децембар 2022. – 63.868 корисника

*Напомена: Подаци показују укупан број корисника превремене старосне пензије на крају децембра сваке године

Превремено пензионисање: Трошкови и умањење

Данас мушкарци у Србији могу да се пензионишу односно да иду у редовну старосну пензију могу са 65. година, а толико ће бити потребно и женама од 2032. године. Старосна граница за пензионисање за жене помера се из године у годину. Од јануара оне могу да иду у старосну пензију са 63 године и шест месеца живота, уместо 63 године и четири месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2022. години.

Превремено пензионисање умањује пензију и за 20 одсто

Ипак, ако осигурано лице не испуњава услове за регуларно пензионисање, било по питању година стажа или старости, опција која му преостаје је управо одлазак у превремену пензију. Такође, то је опција и за оне који једноставно желе да се превремено пензионишу из „својих“ разлога.

Оно што је неопходно истаћи када се говори о превременој пензији, је да она кошта тј. да се са превременим пензионисањем умањују примања. Практично, за сваки месец пре навршених 65 или 63,5 године, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто и највише се може умањити до 20,4 одсто.

Дакле, у случају да вас чека старосна пензија са пуним радним стажом од 37.800 динара, ако се одлучите за превремену имаћете примања мања за око 7.400 динара (у случају да сте се одлучили за најранији могући одлазак у пензију).

Ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, то значи да би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Превремено пензионисање: Услови и остваривање права

Граница и услови за одлазак у превремену пензију померили су се ове године и за жене и за мушкарце.

Ове године мушкарци у превремену пензију могу да иду са 40 година радног стажа и најмање 60 година живота, док жене у пензију могу да иду са 59 година и 6 месеци.

Право на превремену старосну пензију остварује се подношењем захтева Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, после престанка осигурања, осим за осигуранике који обављају делатност у складу са законом којим се уређује рад приватних предузетника који право на превремену старосну пензију могу остварити испуњењем услова за стицање права на превремену старосну пензију.

Оно што је за сам крај важно истаћи је да се корисник превремене пензије може запослити, и да када престане да се бави датим послом или делатношћу, он има право на поновно одређивање висине пензије под условом да је био осигуран најмање годину дана.

Бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept