Početna » ДА БИСТЕ РАДИЛИ У СРБИЈИ НЕ МОРАТЕ ДА БУДЕТЕ ПУНОЛЕТНИ Ево са колико година можете да заснујете радни однос

ДА БИСТЕ РАДИЛИ У СРБИЈИ НЕ МОРАТЕ ДА БУДЕТЕ ПУНОЛЕТНИ Ево са колико година можете да заснујете радни однос

У нашој земљи је за одлазак у пензију, кад су мушкарци у питању, потребно је имати 65 година, за жене ће та старосна граница важити 2032. године, а за одлазак у превремену пензију је, уз 60 година живота, потребно радити 40 година.

од Паланка данас
0 Коментар

Свакако је реч о великом броју година, а пошто је у Србији дозвољено да се, уз одређена ограничења, запосли с навршених 15 година, они који то и учине до пуне пензије радили би чак пола века, а у привремену би могли с 55 година.Ипак, оних који на радно место одлазе с 15 година је мало, а тако млади људи, углавном, раде повремено, на сезонским пословима и то им се не рачуна у радни стаж. Најчешће је реч о ангажману током лета јер је тад и много више потребе за радницима. Како кажу у студентским задругама, млађих од 18 година заинтересованих да раде има, али пошто не могу да раде пуно радно време и због обавеза које имају, уколико су и даље редовни ђаци, неки послодавци не желе да их ангажују. То је и разлог што их је највише током летњег распуста, а најчешће обављају неке мање послове у пољопривреди, продају сладолед, деле летке, у трговинама попуњавају полице или лепе декларације, угоститељству перу суђе…

По речима правника Милана Предојевића, Закон о раду за запослене млађе од 18 година прописује посебну заштиту.

– Ова категорија запослених има посебна права јер су, према нашим прописима, малолетни и према Уставу немају пуну пословну способност, која се стиче пунолетством – каже Предојевић.

Он указује да пословна способност није неопходна као услов да се заснује радни однос, односно да је довољна радна способност, која се стиче са 15 година.

– Малолетници могу да заснују радни однос, а послодавци морају да воде рачуна под којим условима могу радити. Пре свега, потребна је писмена сагласност родитеља, коју до пунолетства детета могу да опозову, што доводи до престанка радног односа, посао који ће малолетник обављати не сме да угрожава његово здравље, морал и образовање, односно не сме да буде забрањен законом. Запослени млађи од 18 година не могу да раде тешке физичке послове – под земљом, под водом или на великој висини, који укључују излагање штетном зрачењу или отровним средствима, послове ризичне по здравље због хладноће, топлоте, буке или вибрације, који би, на основу налаза надлежног здравственог органа, могли штетно и са повећаним ризиком да утичу на његово здравље и живот с обзиром на његове психофизичке способности – истиче Предојевић.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept