Početna » ДРАГАНА ПРИЦА – О РОМАНУ “ДОК СВЕТАЦ БДИ” ЉИЉАНЕ ШАРАЦ

ДРАГАНА ПРИЦА – О РОМАНУ „ДОК СВЕТАЦ БДИ“ ЉИЉАНЕ ШАРАЦ

од Паланка данас
0 Коментар

Љиљана Шарац се нашој књижевној публици представила са пет историјских романа, а то су: „Опет сам те сањао“, „Где сам то погрешила“, „Зид тајни“, „Златна жила“ и „Ђурђевим стопама“ и са два љубавна, „Старија“ и „Старији“. Место збивања романа „Док светац бди“ је село Селевац које се налази надомак Смедеревске Паланке.И то није нимало случајно. Наиме, ауторка овог романа поникла је из тог села и у њему је провела детињство и младост. Њена љубав према селу у потпуности се огледа у овом роману. Читава галерија ликова са слава, са недељних одлазака на пијацу, у цркву, затим живописне слике са косидби, берби, вршидби, типичне физиономије и различите животне судбине, како наводи сама ауторка, нашле су свој израз у овом њеном романексном остварењу.

На почетку овог дела доминантан је стилски поступак дескрипције. Наиме, ауторка каже: „Тама је сат по сат пребирала бројанице ноћи. Љубичаста копрена украшена црним ресама прекрила је прозоре…Месец је као ореол свеца употпунио небеску фреску…Тишина је заштитнички загрлила уснуло село…Селевац се још није промешкољио испод ледене покорице.“

Овај роман је превасходно породична прича. Наиме, прошло је више од два века откако су се ту доселиле прве породице. Реч је о породици Пауновић, чији су преци у тај крај дошли са Косова крајем осамнаестог века, уочи великих буна, и комшијској, од давнина пријатељској породици Васиљевић. Главни јунаци ове породичне приповести су Миленко Пауновић и Сретен Васиљевић, двојица од детињства нераздвојних другова, а касније пријатеља и побратима.

Родословно стабло чини пет генерација припадника ове две фамилије чије су судбине нераскидиво испреплетене. У оквиру руралног амбијента и сеоског пејзажа смештена је радња ове приче чија је тема српска породица, традиција и прошлост. Овај роман такође говори о великом, присном пријатељству двојице комшија Миленка Пауновића и Сретена Васиљевића, између којих ће бити посејана зла коб. За овај роман је карактеристично то што је ауторка у два славска дана сместила историју двадесетог века Србије и две породице.

Наиме, описује се ноћ када две породице које дели само плот обележавају Светог Николу, а прослава се одиграва у кући Пауновића. Тада ће дугогодишње пријатељство бити занавек нарушено, јер ће се обелоданити дуго прећутане и скривене тајне , а при том заболети незацељене ране, прокрварити стари ожиљци, и када ће наступити тренутак да се отвори Пандорина кутија, јер ће са навалом зла преостати једино нада да ће уследити спокој, мир, опроштај и искупљење са наредним генерацијама.

Драгана ПрицаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept