Početna » Е-ЦИГАРЕТЕ РЕГУЛИСАНЕ НОВИМ ЗАКОНОМ О ДУВАНУ-ЗАБРАЊЕНА ОНЛАЈН ПРОДАЈА, КОРИШЋЕЊЕ НАРГИЛА У УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА…

Е-ЦИГАРЕТЕ РЕГУЛИСАНЕ НОВИМ ЗАКОНОМ О ДУВАНУ-ЗАБРАЊЕНА ОНЛАЈН ПРОДАЈА, КОРИШЋЕЊЕ НАРГИЛА У УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА…

Ових дана је објављен Закон о изменама и допунама закона о дувану у Службеном Гласнику број 92/23 и доноси значајне промене у начину регулације производње, дистрибуције и конзумације дуванских и сродних производа у нашој земљи.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај закон има за циљ унапређење јавног здравља, смањење штетних последица пушења и јачања контроле над дуваном.

Које су кључне тачаке овог закона?Нова категорија

Новим законом обухваћена је и све присутнија категорија електронских цигарета, односно сродни производи као производи са или без никотина, који се не састоје од дувана, али који у погледу других критеријума одговарају дуванским производима. У сродне производе између осталог спадају једнократне и допуњиве вејп електронске цигарете, течност за пуњење електронских цигарета, биљни производи за пушење односно загревање, никотинске врећице и производи за водену лулу.

Имплементација законске регулативе

Вођени директивом и праксом увођења у Европској унији и имплементација ове законске регулативе прати модел и временске оквире увођења и транзицију тржишта, омогућавајући свим учесницима пословања у оквиру ове категорије да своје пословање благовремено прилагоде променама. Конкретно до 1.1.2025 биће дозвољен увоз и прометовање по постојећој пракси, а од тог датума 2025. године максимална количина никотина ће бити ограничена на 2%, а максимална запремина у једнократним електронским цигаретама је 2 милилитара течности.

Регистри

Како би се регулисала производња и увоз сродних производа, уводе се два нова регистра које води Управа за дуван и то: Регистар произвођача сродних производа и Регистар увозника сродних производа, док је трговац на мало уписан у Евиденциону листу о трговцима на мало.

Нове забране

Нови закон експлицитно забрањује продају дуванских и сродних производа малолетним лицима. Забрањена је и понуда и продаја дуванских и сродних производа употребом једног или више средстава комуникације на даљину и личним нуђењем, самоуслуживањем на продајном месту, као и продаја цигарета и никотинских врећица на комад. Забрањена је услуга коришћења водене луле (наргиле) у угоститељским објектима, уколико се уз услугу не врши продаја дувана за водену лулу и производа за водену лулу, као и продаја дуванских и сродних производа у апотекама и специјализованим продавницама медицинских средстава.

Од дана ступања на снагу овог закона, забрањена је продаја сродних производа на даљину, што подразумева и онлине продају. Дакле, након 4.11.2023. године, е-течности, никотинске базе, једнократне е-цигарете и напуњени кертриџи се не могу поручивати онлине, док се уређаји, батерије и резервни делови и даље могу поручивати.

Означавање производа

Нови закон ће од сада препознавати и обележавања сродних производа, као и изглед, текст и позиционирање здравственог упозорења. Обележавање дуванских производа у складу је са директивом 2014/40/ЕУ, а здравствена упозорења би требало да обухватају опште упозорење, информативну поруку, текстуална и комбинована здравствена упозорења, за које је закође дат рок у складу са динамиком увођења новог закона.

Увођење такси

Накнада за произвођача као и увознике сродних производа износи 5 милиона динара која се плаћа у 5 једнаких годишњих рата. Такса за сваки малопродајни објекат у чији асортиман су улистани ови производи износиће двадесет пет хиљада динара годишње. Дозвола за обављање делатности трговине на мало дуванских и сродних производа издаје се на период од две године, а решење о упису у Регистар сродних производа издаје се за период од пет година.

Повећање пореза и такси на дуванске и сродне производе може резултирати повећањем цена цигарета и сродних производа, те се сви произвођачи и увозници морају прилагодити овим променама.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept