Početna » ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО КРАЈА ЗИМЕ И ПОЧЕТКА ЛЕТА: Време у једном месецу ће вас потпуно изненадити

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО КРАЈА ЗИМЕ И ПОЧЕТКА ЛЕТА: Време у једном месецу ће вас потпуно изненадити

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је сезонску прогнозу до јуна текуће године, у којој наводи да ће прва половина године бити топлија и влажнија у већем делу Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Према њиховој сезонској прогнози, март ће бити топлији и просечно влажан месец уз могуће слабе и јутарње мразеве.– Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 4,9ºС. Средња максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13,4ºС – наводи се на сајту РХМЗ-а и додаје:

– Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око два мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 43 мм.

Што се тиче априла ове године, у већем делу Србије биће топлији и просечно влажан, а у Источној Србији топлији и сувљи април.

– У првој декади априла могућа појава слабог или умереног јутарњег мраза. Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 9,9ºС. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 18,4ºС – наводи се на у сезонској прогнози и наставља: – У већем делу Србије месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око четири мм вишим, а у Источној Србији испод вишегодишњег просека са вредностима за пет мм до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 56 мм.


Мај просечно топао и влажан. Мајске кише – Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13,3ºС. Средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити нижа за око 0,3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 23,7ºС. Месечна сума падавина током маја задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око два мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 63 мм.

Јун ће према сезонској прогнози ове године у већем делу Србије бити топлији и влажнији, у Војводини просечно топао и влажнији, а у Централној и Јужној Србији просечно топао и просечно влажан.

– У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16,9ºС. У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 26,6ºС.

Што се тиче падавина, у већем делу Србије месечна сума током јуна биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за пет мм до 10 мм вишим, а у Централној и Јужној Србији у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око три мм вишим у односу на вишегодишњи просек.

– У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 69 мм.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept