Početna » ЕВО КО ЈЕ ИМАО КУПОВНУ МОЋ ИЗНАД ПРОСЕКА У трећем кварталу мања него у другом а боља него пре годину дана

ЕВО КО ЈЕ ИМАО КУПОВНУ МОЋ ИЗНАД ПРОСЕКА У трећем кварталу мања него у другом а боља него пре годину дана

Куповна моћ грађана Србије у трећем кварталу је била слабија него у другом, пошто је за покривање просечне потрошачке корпе у трећем кварталу било потребно 1,18 просечних зарада, а у другом кварталу 1,16, објавио је данас Републички завод за статистику.

од Паланка данас
0 Коментар

Када је реч о минималној потрошачкој корпи, за њено покривање је и у трећем и у другом тромесечју било неопходно издвојити 0, 61 просечних зарада.У поређењу са истим кварталом претходне године, однос зараде без пореза и доприноса и просечне потрошачке корпе указује на раст куповне моћи, пошто је у трећем кварталу прошле године за покриће просечне потрошачке корпе било неопходно 1,19 просечних зарада.

Однос минималне потрошачке корпе и зараде непромењен је у односу на исти период претходне године.

Посматрано по градовима, у трећем кварталу 2023. године, куповну моћ изнад републичког просека имали су Београд, Нови Сад и Ниш, док је Крагујевац на нивоу националног просека.

У осталим градовима, који се статистички прате, просечне зараде покривале су минималну, али не и просечну потрошачку корпу домаћинстава.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept