Početna » ХЛАДАН ФРОНТ СТИЖЕ 16. ОКТОБРА, ЗА ЧЕТИРИ ДАНА СЛЕДИ НАМ ВРЕМЕНСКИ ПРЕОКРЕТ

ХЛАДАН ФРОНТ СТИЖЕ 16. ОКТОБРА, ЗА ЧЕТИРИ ДАНА СЛЕДИ НАМ ВРЕМЕНСКИ ПРЕОКРЕТ

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је релативно топло, смењују се сунце и облаци, ноћи су прохладне, понегде и хладне, а како је јуче најавио метеоролог из Новог Сада Марко Чубрило „наредних дана имаћемо михољско лето уз суво и пријатно јесење време“.

– Уз доминацију антициклона, наредних дана биће променљиво облачно, суво и релативно топло уз прохладне, понегде и хладне ноћи. Могућа је ређа појава магле. Док се само у недељу са премештањем слабог фронта северније од нас врло слаба киша може јавити понегде над планинским делом региона. Ветар претежно слаб осим у недељу када ће бити умерен, северозападни, посебно на северу региона – каже метеоролог, пише Блиц.

Према Чубриловим прорачунима почетком следеће недеље поље антициклон би могло мало да ослаби, док би се над јужним Јадраном формирао слаб циклон.

Оваква синоптика би нам око 11. октобра могла донети пролазно наоблачење које би пре свега средишњим, источним и јужним пределима донело пролазну кишу или пљускове уз пролазно захлађење.

Када захлади око 11. октобра дневни максимуи ће се кретали од +12 до +19 степени Целзијуса, док би после 13. октобра. вероватно поново било претежно сунчано и пријатно топло уз дневне максимуме од +15 до +23 степена Целзијуса.

– Око 16. октобра на оба главна модела стоји сигнал за грађење јаког антициклоналног блока у ширем простору од Гренланда преко средишњег до југозападног Атлантика, док се у исто време над Скандинавијом симулира јака циклогнеза. Овакав развој синоптике би ка нама могао покренути јак хладан фронт испред којег би уз јужно струјање било топло, док би затим уследило јаче погоршање и захлађење – каже Марко Чубрило.

Напомиње да је тај део синоптике за сада веома непоуздан и оно што је извесно да у наредних десетак дана углавном остаје суво, стабилно и пријатно топло, уз пролазно погоршање око 11. октобра.

Чубрило ће процене могућих одлика зиме дати после 15. октобра, а до тада, како показују поједини прогностички системи, вероватно да ће ова зима бии просечна.

– Што се тиче првих процена за зиму 2022/2023. за све оне које желе снежнију и хладнију зиму од прошле добре вести стижу од једног од најпоузданијих прогностичких система, реч је о дугорочном ЕЦМWФ моделу који за зимски период има сигнал за висок ваздушни притисак над севером и западом Европе и снижен над нашим делом Европе. Ово је поставка која би нам могла донети барем просечне зимске одлике, али видећемо процене осталих модела, јер има јако много разлика између њих – каже Чубрило.

– Моја прва процена могућих одлика зиме које је пред нама стиже после 15.1 – закључио је Чубрило.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept