Početna » ИСПЛАТЕ ДИВИДЕНДИ И ВЛАСНИШТВО НАД АКЦИЈАМА-КАКО ПРОВЕРИТИ, ПРОДАТИ И ПРИМИТИ ДИВИДЕНДЕ

ИСПЛАТЕ ДИВИДЕНДИ И ВЛАСНИШТВО НАД АКЦИЈАМА-КАКО ПРОВЕРИТИ, ПРОДАТИ И ПРИМИТИ ДИВИДЕНДЕ

Упркос значајном порасту каматних стопа, „Телеком Србија“ остварио је прошле године профит од 13,3 милијарде динара, што је више од резултата забележених 2021. године.

од Паланка данас
0 Коментар

Ови резултати омогућавају исплату дивиденди, при чему ће акционарима бити подељено 50 посто тог износа, укупно 6,7 милијарди динара. Међутим, с обзиром на то да је прошло више од 12 година од тренутка када су готово сви пунолетни грађани добили деонице од државе, многи се само сећају постојања тих акција, без детаља о томе да ли су их продали, примали дивиденде или колико новца могу имати на рачуну сада и у којој банци то могу проверити.Kада је у питању Телеком, расподелу добити требало би да одобри Скупштина акционара и то на седници која је заказана за 30. јун док би исплата требало да се реализује до 30. новембра 2023. године. Другим речима, сваком акционару до тог рока би требало да “легне” новац на њихове рачуне

И НИС најављује исплату

„Предлогом одлуке је за исплату дивиденде акционарима предвиђено 23.364.924.716 динара, односно 25 одсто нето добити друштва за 2022. годину која је износила 93.456.931.000 динара“, наведено је у званичном документу компаније објављеном на сајту Београдске берзе.

Предложени бруто износ дивиденде за 2022. годину износи 143,29 динара по акцији.

Kоначну одлуку о исплати дивиденди доноси Скупштина акционара НИС-а, која је заказана за 29. јун ове године.

За већину грађана, Пошта је права адреса за готово сва питања која се односе на акције. У овој банци можете проверити да ли имате бесплатне акције и њихову вредност. Такође, у Пошти можете продати своје акције тако што ћете затражити њихову продају. Једини потребни документ је ваш лични картон.

Треба напоменути да неки грађани своје бесплатне акције воде у својој матичној банци, ако су тако одлучили. Ако је то случај, то би требало да буде обављено на њихов захтев. Уколико је банка у међувремену затворена или има новог власника, рачун за бесплатне акције би пратио ток вашег текућег рачуна.

Што се тиче дивиденди, можете их примити само ако нисте продали своје акције. Све информације о дивидендама, укључујући износ новца на рачуну и датуме исплате, можете добити у Пошти.

У претходних неколико година, НИС, Аеродром и Телеком Србија су исплатили око 4.700 динара сваком грађанину као дивиденде. Укупно је било 25 исплата, при чему је најмања исплата била 20 пара, а највећа 1.279 динара. Прва исплата је обављена 2012. године.

Важно је напоменути да повлачење исплате дивиденде не значи губитак акција. Напротив, и даље сте власник акција и на основу њих можете очекивати нову исплату дивиденде сваке године. Одлука о исплати и износу дивиденде доноси компанија, у зависности од њеног пословања и остварених резултата.

До сада смо добили пет акција НИС-а, једну акцију Аеродрома и 31 акцију Телеком Србија.

Такође, можете продати своје акције у Пошти тако што ћете дати налог за продају. Ипак, треба напоменути да продајом акција губите и акције и право на примање дивиденди.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept