Početna »  ИЗ ПИО ФОНДА ПОДСЕЋАЈУ: Овај датум је ПОСЛЕДЊИ РОК, тиче се свих пензионера КОЈИ ХОЋЕ У БАЊУ

 ИЗ ПИО ФОНДА ПОДСЕЋАЈУ: Овај датум је ПОСЛЕДЊИ РОК, тиче се свих пензионера КОЈИ ХОЋЕ У БАЊУ

Сви пензионери који желе бесплатно у неку од бања које су на списку ПИО фонда требало би да се пријаве на конкурс до 25. јануара

од Паланка данас
0 Коментар

Расписан је конкурс за бесплатан боравак у бањама за ову годину, саопштио је ПИО фонд. Одвојено је знатно више средстава па ће и далеко већи број пензионера сада моћи да користе бесплатни опоравак.Ове године ће знатно већи број отићи у бању, њих преко 20.000. Нова погодност је што ће плаћен боравак имати и пратиоци пензионера лошијег здравственог стања.

Сви пензионери који желе бесплатно у неку од бања које су на списку ПИО фонда требало би да се пријаве на конкурс до 25. јануара.

Право имају сви корисници пензија које не смеју да буду веће од 39.850 динара, немају друга лична примања и нису почев од огласа за 2020. годину користили ову могућност.

Услов је и да имају пребивалиште на територији Србије.

Кроз десет дана опоравка пензионери ће бити прегледани, обавиће потребне анализе и користиће намењене физикалне терапије, каже доктор Александар Милошевић, заменик директора Фонда ПИО.

Милошевић прецизира ко има право на пратиоца са плаћеним трошковима што је дефинисано измењеним правилником.

„Сви људи који имају остварено право на туђу негу и помоћ, а који добију бању, имају право на пратиоца. Пратилац може бити рођак или лице које се брине о пензионеру“, рекао је у Јутарњем програму РТС заменик директора ПИО фонда.

Из Фонда процењују да ће се на бесплатан опоравак, по овогодишњем огласу, отићи отпилике 21.000 пензионера, док је прошле године у бање упућено око 15.000 њих.

Исти услови у свих 25 бања

Милошевић истиче да су уговори потписани са 25 бања и да у свакој бањи пензионери имају исте услове и права.

„Приликом доласка у бању пензионери бивају подвргнути лекарском прегледу, отвара им се историја болести, прегледају се основне лабораторијске анализе, ЕКГ и током боравка у бањи могу да користе три врсте физикалних терапија“, наглашава доктор Александар Милошевић.

Где се подноси захтев

Пријаве за оглас трају од 9. до 25. јануара. Сви пензионери без обзира на то да ли су старосни, инвалидски или породични, могу да поднесу захтеве за упућивање корисника пензија на рехабилитацију.

Захтев се подноси у филијалама ПИО Фонда или удружењима пензионера.

Почетком марта биће објављена прелиминарна, а средином марта коначна ранг листа корисника бања.

„За пријављивање је потребан чек од пензије и медицинска документација, уколико је поседујете.

Документација се не бодује већ служи докторима који одређују бање, да пензионера не пошаљу у неку бању која је контраиндикована за његово здравствено стање“ појашњава Милошевић.

Свакако, медицинска документација није неопходна, пензионер се једноставно може пријавити за опоравак.

На списку с којима ПИО Фонд има потписан уговор су и најпопуларније бање – Нишка, Врњачка, Сокобања…Ту су, између осталог, и Горња Трепча, Бања Ковиљача, Буковичка Бања, Рибарска, Матарушка, Пролом бања, Врдник…Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept