Početna » KАДА ИЗВРШИТЕЉИ KУЦАЈУ НА ВРАТА? Ево колико смете да закасните са плаћањем месечних рачуна, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

KАДА ИЗВРШИТЕЉИ KУЦАЈУ НА ВРАТА? Ево колико смете да закасните са плаћањем месечних рачуна, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

"Постоји процедура када су у питању кашњења"

од Паланка данас
0 Коментар

Грађани Србије неретко касне са плаћањем месечних рачуна, али последице ове праксе понекад могу бити знатно скупље у поређењу са разлозима неизмирења обавеза на време.

Да таква пракса може да вас кошта и више од половине месечне плате, уверила се и једна наша суграђанка која је због неплаћања рачуна за мобилни телефон осетила болан ударац по џепу.– Узела сам телефон на уговор преко једног мобилног оператера. Међутим, како је престао да ради након само два месеца од куповине, уложила сам жалбу. Једну, другу, трећу али ниједна није била уважена. Све то време ја сам уредно плаћала рачуне који су стизали иако апарат није био у функцији. Након неколико месеци када сам схватила да они неће решити тај проблем, узела сам телефон код другог оператера а њима престала да плаћам – каже једна Београђанка.

Саговорница сада признаје да је то била погрешна одлука јер ју је касније много више коштала.

– Након два или три неплаћена рачуна они су ми искључили број, и осим порука обавештења да измирим своје дуговање, никакво друго обавештење нисам више добила. Након што ми је истекао уговор, дакле после годину дана и пар месеци изненадио ме је позив од ХР службе из компаније у којој радим, где су ме обавестили да им је стигло решење за принудну наплату и тада ми је скинуто са плате око 60% средстава. То није било све. И наредног месеца скинули су ми још једну извесну суму која је била нека додатна накнада, а затим и следећег месеца још једну. Нисам најбоље разумела шта су све наплатили у том процесу, тако да сам у страху да ћу до ко зна када наставити да им плаћам – објаснила је ова Београђанка.

Наплата судског извршитеља тек након неколико месеци

Из једне телефоније објашњавају колико је потребно да се касни са плаћањем да би наплата дошла до судског извршитеља. Kажу да до овог тренутка не долази преко ноћи и да корисник неколико пута буде упозорен на могућу непријатност.

– Постоји процедура када су у питању кашњења. Најпре шаљемо опомене за плаћење, затим контактирамо корисника да видимо у чему је проблем и да ли можемо да пронађемо заједничко решења. Тек након трећег неплаћеног рачуна кориснику се искључује телефон и он губи могућност да користи наше услуге – објашњавају из мобилне телефоније.

Kако даље објашњавају, након пар месеци, када више не постоји могућност да се дође до договора са корисником, случај се прослеђује агенцији за наплату потраживања, која поступа по даљем поступку.

Kако из ове мобилне телефоније кажу, послеђни корак у целом процесу је наплата судског извршитеља и то се не дешава преко ноћи већ тек након неколико месеци. Пре него што до тога дође, корисник буде упозорен на последице и осим плаћања дуга, ту су и други трошкови који ће му пасти на терет.

Инфостан шаље упозорење иако није у обавези

Kада је у питању измирење обавеза према „Инфостану“, из те дирекције кажу да је рок за плаћање увек прецизно исказан на рачуну корисника као и све неизмирене обавезе које уколико се не плате у наведеном року следи затезна камата.

из ове дирекције додају да иако нису у обавези да пре покретања поступка принудне наплате шаљу опомене пред утужење, они то ипак ураде и тако дају грађанима додатни рок од осам дана за исплату дуговања како би их поштедели додатних плаћања поступка принудне наплате.

– Уколико не измире своје заостале обавезе по достављеној опомени, ЈKП „Инфостан технологије“ је у складу са важећим законским прописима у обавези да покрене поступак принудне наплате код јавних извршитеља у року од годину дана, од дана доспелости обавезе, како потраживања не би застарела – објашњавају из те дирекције.

Kако даље наводе, предузеће наведене поступке покреће четири пута годишње и у обавези су да врше наплату свих комуналних услуга које су биле испоручене. Они такође напомињу да је корисницима омогућено и електронско плаћање рачуна преко мобилне апликације „е-Сандуче“, где се одмах региструје уплата.

ЕПС искључење након опомене

Слично је и у Електропривреди Србије где процедура обуставе електричне енергије наступа тек након слања писмене опомене кориснику да измири дуговање, иако то по закону није обавезно. Рок за плаћање је 30 дана за домаћинства и 15 дана за мале купце, а након тог рока долази до искључења струје.

– У сваком рачуну наведен је рок за плаћање обавеза за утрошену електричну енергију. Након утврђивања дуговања за утрошену електричну енергију, ЕПС дужницима упућује опомене пред подношење предлога за извршење, са додатним роком за плаћање. Након истека прописаног рока, ЕПС подноси предлоге за извршење Kомори извршитеља ради додељивања надлежног јавног извршитеља и даље се поступак одвија у складу са одредбама Закона о извршењу и обезбеђењу. Процес утужења не подразумева обуставу испоруке електричне енергије у сваком случају – рекли су из Електропривреде Србије.

Kако даље наводе из овог предузећа, камата на главни дуг обрачунава се почев од доспелости сваког појединачног износа па до исплате, у складу са Законом о затезној камати.

У складу са прописима, ЕПС као пружалац услуге снабдевања електричном енергијом, има право да покрене извршни поступак за своје потраживање за испоручену електричну енергију за било који доспели износ.

ЈП ЕПС не закључује споразуме о исплати дуга на рате, тако да ће корисници дуговање морати да плате у целости.

Искључење електричне енергије представља трајну меру коју спроводи Електродистибуција Србије и има за последицу престанак важења Уговора о гарантованом снабдевању електричном енергијом као и Уговора о приступу систему, односно губитак статуса крајњег купца. Искључење електричне енергије спроводи се уколико је обустава на захтев ЈП ЕПС Београд услед неизмирених дуговања трајала дуже од годину дана, односно, ако је обустава, на захтев крајњег купца, трајала дуже од две године.

Грађанин може затражити искључење електричне енергије путем писаног захтева, који упућује надлежној служби ЈП ЕПС Београд, под условом да је измирио доспела дуговања.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept