Početna » KАKО ЋЕ ФУНKЦИОНИСАТИ “АМБЕР АЛЕРТ” У СРБИЈИ? Ово је све што ТРЕБА ДА ЗНАТЕ, јако је ВАЖНО

KАKО ЋЕ ФУНKЦИОНИСАТИ „АМБЕР АЛЕРТ“ У СРБИЈИ? Ово је све што ТРЕБА ДА ЗНАТЕ, јако је ВАЖНО

Kада се покрене, прекидају се сви телевизијски програми на свим телевизијама у Србији, објављују се фотографије и други подаци детета, где је нестало, шта је имало на себи, неку карактеристику, и осумњичену особу, ако је отмица у питању

од Паланка данас
0 Коментар

 


„Амбер алерт“, систем раног узбуњивања приликом нестанка детета, биће уведен у употребу најкасније у новембру у Србији. Игор Јурић, отац девојчице Тијане Јурић која је отета и убијена у крајем јула 2014. године и оснивач Фондације „Тијана Јурић“, оцењује важност ове одлуке, која се већ дуже време очекује у Србији.„Систем фунцкионише на начин да када нестане дете и када се пријави полицији, она ради процену и гледају се критеријуми који морају бити испуњени да би се он покренуо. Kада се покрене, прекидају се сви телевизијски програми на свим телевизијама у Србији, објављују се фотографије и други подаци детета, где је нестало, шта је имало на себи, неку карактеристику, и осумњичену особу, ако је отмица у питању.

Исто ће прекидати програме и радио станице, са тим што ће они морати да опишу дете и све информације, такође ће и портали, морати објавити све информације. Мобилни оператери ће слати ммс и смс свим овим информацијма. На ауто-путевима ће бити објављено да је нестало дете уместо знака: ‘Држите растојање’. На бензинским пумпама на лед екраним исте информације, електронским билборидма, а тренутно се преговара са ‘Метом’, власницима Фејсбука и Инстаграма, да се они придруже томе и да се цела држава укључује за потрагу за дететом“, појашњава Јурић за портал Нова.рс, преноси 021.рс.

Наводи да је успешност враћања детета, након активирања овог система, између 95 и 97 процената.

„Поред увођења система, врло је важно да едукујемо људе како и шта пријављивати да не би ометали полицију лошим и лажним информацијама, а са друге стране, едуковати их колико је важно обратити пажњу на неке сумњиве околности у свом окружењу“, истиче Јурић.

Истиче да постоје земље у региону које чекају да систем почне са радом у Србији, како би од нас преузели модел рада.

„Тренутно је оформљен тим који ради на имплементацији система, од стране МУП, и чланови тог тима су осим службеника и Републичко јавно тужилаштво, министарство правде, министарство за телекомуникацију и медије, министарство просвете и све друге институције. Сам министар полиције Братислав Гашић је потписом једног документа, који смо као иницијатор добили, као одговор на саму иницијативу, потврдио да су службеници МУП добили задатак да систем мора заживети у нашој земљи. Ми ћемо ускоро ићи и у друге земље где је систем имплементиран на размену искустава и да бисмо видели примере добре праксе, али оно што је интересантно јесте да ће са нама ће на путу бити и државе које су заинтересоване за имплементацију“, појаснио је Јурић.

Једна врло забрињавајућа чињеница јесте што се на спомен да би „Амбер Алерт“ могао да се појави у Србији одмах појавио велики број теорија завера и људи који су износили неистине о овом систему заштите деце.

„Прво оно што је јако важно, самим системом ће руководити наш МУП, никаква невладина организација, а никаква друга страна организација неће имати приступ, нити је то интересовање постојало да би се уопште мешали и сваки систем је у својим државама аутономан. Друго, на следећем састанку тражити од других чланова да сами грађани бирају име, не инсистриамо да се зове ‘Амбер алерт’, али је тако најлакше промовисати јер је тако препознат, ако грађани желе да добије друго име, добиће га“, наводи.

Такође, истакао је да што се тиче прича о прикупљању података и њихове злоупотребе, биће неопходни само основни подаци о детету које је нестало и ништа више од тога.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept