Početna » KАKО ДО ИНВАЛИДСKЕ ПЕНЗИЈЕ И ДА ЛИ ПИО ФОНД ПРИЗНАЈЕ ДОKУМЕНТА СА ПРИВАТНЕ KЛИНИKЕ? Сви детаљи на једном месту!

KАKО ДО ИНВАЛИДСKЕ ПЕНЗИЈЕ И ДА ЛИ ПИО ФОНД ПРИЗНАЈЕ ДОKУМЕНТА СА ПРИВАТНЕ KЛИНИKЕ? Сви детаљи на једном месту!

Још један потенцијални корисник је навео да је на боловању скоро шест месеци па га занима која је процедура за излазак на инвалидску комисију и да ли он треба да поднесе захтев

од Паланка данас
0 Коментар

Све чешће, ПИО Фонду стижи питања у вези праву на пензију, како је остварити и како доћи до инвалидске пензије. Један човек запитао се да ли у обзир узимају и документацију са приватне клинике, обзиром да је тамо радио све потребне анализе, како би поднео захтев за инвалидску пензију.Kако кажу у ПИО Фонду, Орган вештачења Фонда вештачи на основу медицинске документације издате од стране надлежних државних здравствених установа и на основу прегледа осигураника, али се прихвата и медицинска документација – налази, резултати лабораторијских тестова, мишљења и сл. коју су издале приватне клинике, под условом да постоји одговарајући печат приватне здравствене установе, факсимил и потпис лекара.

Након спроведеног поступка за остваривање права на инвалидску пензију, подносилац захтева може се обратити надлежној филијали Фонда ради добијања оригиналне медицинске документације и копије налаза, у складу са ЗУП-ом.

Још један потенцијални корисник је навео да је на боловању скоро шест месеци па га занима која је процедура за излазак на инвалидску комисију и да ли он треба да поднесе захтев.

Kада је реч о дужем трајању спречености за рад (проузроковане болешћу или повредом на раду), а најкасније по истеку сваких шест месеци непрекидног боловања, односно ако је осигураник у последњих 18 месеци био спречен за рад 12 месеци са прекидима, изабрани лекар или други стручномедицински орган дужан је да запосленог са потребном медицинском документацијом упути на инвалидску комисију ради утврђивања губитка радне способности.

С тим у вези запослени је дужан да најкасније у року од 15 дана од дана упућивања на инвалидску комисију поднесе захтев за покретање поступка ради утврђивања губитка радне способности пред надлежном организационом јединицом, кажу из Фонда ПИО.

 


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept