Početna » КАЗНА ЗА ВОЗАЧЕ И ДО 20.000 ДИНАРА Трошак је неизбежан, обезбедите све што треба на време

КАЗНА ЗА ВОЗАЧЕ И ДО 20.000 ДИНАРА Трошак је неизбежан, обезбедите све што треба на време

Ако већ нисте, овај викенд је последња прилика да своје летње пнеуматике замените зимским гумама, не само јер ћете тако остати у оквирима Закона, него и због сопствене безбедности и сигурне вожње.

од Паланка данас
0 Коментар

Временска прогноза, наиме, указује да нас од понедељка очекује знатно погоршање времена, са падом температуре и суснежицом и снегом, нарочито у вишим пределима.Подсећамо, зимске гуме на аутомобилима обавезне су од 1. новембра до 1. априла. Закон о безбедности саобраћаја (ЗБС) толерише вожњу и са летњим гумама у том периоду, али само уколико коловоз није покривен снегом, ледом или поледицом, што је и био случај у првој половини новембра, када смо имали временске услове далеко сличније пролећним, него зимским.

Међутим, временска прогноза за Србију већ од понедељка најављује услове адекватне календару – знатно више падавина, суснежицу и снег у готово свим пределима преко 300 метара надморске висине и пад температура у појединим деловима дана испод 7 степени Целзијуса.

Зимске гуме препоручљиве ако је температура нижа од 7 степени

Управо та спољна температура од 7 степени Целзијуса, по речима саобраћајних стручњака, представља доњу „границу“ испод које је употреба зимских гума препоручљива чак и када су коловози суви, односно, без снега и поледице.

– На овим температурама, летње гуме губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање. Њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици – упозоравају у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Како објашњавају саобраћајни експерти, чак и при брзини од само 30 км/х по снегу зауставићете се неколико метара даље са летњим него са зимским гумама при изненадном кочењу, на пример, када вам на коловоз “излети” пешак.

Како су показали тестови таквог кочења на леду, са летњим гумама, при брзини од 30км/х, зауставни пут кочења износи 68 метара, док је са зимским гумама 57 метара, што није нимало занемарљива разлика.

Од краћег кочионог пута до избегавање казне

Сем краћег кочионог пута по снегу, првенствено због дубине и облика шаре, зимска гума, због смеше од које је направљена, боље карактеристике кочења има и по сувом асфалту на ниским температурама, чак и када температура оде испод нуле.

Саобраћајни стручњаци истичу да од осталих главних разлога зашто је треба имати на возилу у периоду од 1. новембра до 1. априла наводе и следеће: спречавање губитка контроле у зимским условима, избегавање заглављивања у снегу, лакше кретање из места у тешким условима, мање шансе да изазовете удес и коначно, избегавање плаћање казни.

Јер, уколико вас саобраћајна полиција ухвати да са летњим гумама у зимском периоду возите по снегу, леду или поледици, казна је од 10.000 до 20.000 динара за физичко, односно од 60.000 до чак 800.000 динара за правно лице.

Куповина и монтажа по прошлогодишњим ценама

А уколико их још нисте ни купили, да подсетимо да се цене зимских гума нису мењале у односу на период од пре годину дана. Најјефтиније зимске пнеуматике, оне који имају најмање димензије, можете сада пазарити за нешто мање од 4.000 динара, док цена велике зимске гуме, поготово ако јој је произвођач неки познати бренд, може бити виша и од 20.000 динара.

– Комплет најјефтинијих гума за путнички аутомобил које су често заступљене, а чија је ознака 175/65/Р14, има цену од 24.000 динара. У категорији скупљих, а често коришћених, зимска гума ознаке 225/45/Р17, комплет од четири комада кошта 36.000 динара.

Дакле, појединачна цена зимског пнеуматика, оних врста које се најчешће траже, иде од 6.000 до 9.000 динара – причају продавци гума, истичући да на домаћем тржишту ни ове јесени, због рата, нема увозних гума из Русије које су претходних сезона имале најнижу цену.

Када је реч о монтажи зимских пнеуматика, као и приликом куповине, оне такође зависе од свих аспеката величине гуме, укључујући и то да ли су фелне челичне или алуминијумске. У београдским сервисима најчешће цене су од 750 до чак 1.500 динара по точку, док у унутрашњости Србије вулканизери овај посао раде у интервалу од 2.400 за све четири мале, до 4.200 динара за све четири велике гуме.

– С обзиром на временске услове који су владали од 1. новембра, не можемо рећи да су људи били потпуно несавесни и наставили да возе са летњим пнеуматицима. Поједини су са заменом гума почели већ од 20. октобра. Тако да се нису стварале веће гужве, практично је све ишло својим редовним током. Међутим, пошто је најављено погоршање времена, а број аутомобила је огроман, увек морамо бити спремни на већи обим посла. Постоје једноставно такви људи, за све чекају последњи моменат, а не треба заборавити ни оне који су спремни да ризикују и казну иако ће се стећи сви услови да на коловоз не можете без зимских гума – причају поједини београдски вулканизери.
Dnevnik.rs

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept