Početna » КО ХОЋЕ, МОЖЕ РАНИЈЕ У ПЕНЗИЈУ, АЛИ… Спремите БРДО ПАПИРА и размислите да ли се исплати

КО ХОЋЕ, МОЖЕ РАНИЈЕ У ПЕНЗИЈУ, АЛИ… Спремите БРДО ПАПИРА и размислите да ли се исплати

У Србији, да би остварили пензију, грађани морају да имају минимум 15 година радног стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Мушкарци у Србији могу да се пензионишу са 65 година, а жене са 63 године и осам месеци. Да би остварили услов за пуну пензију потребно је да поред година живота имају и 40 година радног стажа. Све мање од тога значи и мању пензију, али и за превремени одлазак потребно је испунити одређене услове.Александар М. је млад почео да ради па је 40 година радног стажа имао и пре него што је напунио 65. година. Одлучио је да се већ тада пензионише јер је један услов већ испунио.

„Пензионисао сам се са 62 године и иначе сам очекивао да би моја пензија била око 50.000 динара. Међутим, знао сам да ће, уколико се раније пензионишем, овај износ бити мањи. Тако сада примам 43.880 динара сваког месеца“, каже овај пензионер.

Такво умањење прописано је Законом о ПИО према којем се, за сваки месец ранијег одласка, износ пензије умањује за 0,34 одсто. Када се све сабере, пензија може да буде мања максимум 20,4 одсто у односу на регуларну, ону која би се исплаћивала да су испуњена оба услова. У Александровом случају, његова примања умањена су за 170 динара за сваки од 36 месеци, колико је раније престао да ради.

Ко све може у пензију раније?

У Србији, да би остварили пензију, грађани морају да имају минимум 15 година радног стажа, али истовремено 65 година живота, односно за жене 63 године и осам месеци.

Међутим, постоје пензионери попут Александра, који рано почну да раде, те се њима отвара могућност да оду у пензију раније. Тако сви који са најмање 60 година већ „накупе“ 40 година радног стажа, могу да се пензионишу, али ће сви они примати нижи износ пензије.

За пензију потребно много документације Да би раније отишли у пензију, грађани треба да припреме много документације.

Први потребни документ је, наравно, лична карта или уверење о пребивалишту, ради потврде идентитета. Потом, свакако су потребни и докази о пензијском стажу, као што су радна књижица, уверење о бенефицираном стажу, али и друге исправе, попут уверења, потврда и слично, у оригиналу или овереној копијиа, а свакако ПИО фонду треба доставити и фотокопију решења о престанку запослења.

Затим, потребно је доставити и доказ о регулисаном војном року ( они који су га служили). Потом, грађани који примају неку врсту новчане накнаде од државе, треба да доставе доказ о коршћењу права код Националне службе за запошљавање.

Ако је будући пензионер радио у сопственом предузећу, потребно му је уверење о обављању самосталне делатности, које може да му изда надлежни орган у општини или Агенција за привредне регистре, и то за период од 1. јануара 2006. године па надаље.

Следећи документ је уверење о плаћеном доприноси за ПИО, које издаје Пореска управа за обављања самосталне делатности, али и за све остале грађане, који нису радили у својој фирми.

Иначе, самостални уметници, филмски радници и спортисти који су радили до 31. децембра 2006. године не морају да поднесу ово уверење, а и сто важи и за свештенике и верске службенике који су посао обављали до 31. августа 2004. Коначно, уколико је будући пензионер радио у иностранству, треба да поднесе доказ о стажу који је тамо остварио.

Може да се ради и у пензији

Пензионер у било ком тренутку може поново да се поново запосли. Наравно, он тада неће примати истовремено и плату и пензију, али уколико на новом радном месту буде радио дуже од годину дана, имаће право на нови обрачун пензије.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept