Početna » КО ИМА ПРАВО НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ И ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА?

КО ИМА ПРАВО НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ И ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА?

Наследници често постављају питања о правима на неисплаћене пензије након смрти члана породице. У овом чланку ћемо објаснити како наследници могу остварити право на породичну пензију и шта је потребно да ураде како би добили признање својих наследних делова. Такође ћемо размотрити услове и критеријуме које треба испунити за остваривање овог права према Закону о ПИО.
Породична пензија и наслеђивање: Према Закону о ПИО, чланови породице умрлог корисника старосне или инвалидске пензије могу остварити право на породичну пензију. Ово право се односи на чланове породице умрлог осигураника који је испунио услове за пензију или имао најмање пет година стажа осигурања. У случају да је смрт наступила услед повреде на раду или професионалне болести, право на породичну пензију може се остварити без обзира на дужину стажа осигурања.

Kо има право на породичну пензију:

Право на породичну пензију може се остварити под одређеним условима, а ово право имају супружник, ванбрачни партнер, удовица, удовац, деца и родитељи умрлог осигураника. Ево неколико кључних услова за сваку од ових категорија:

Супружник и ванбрачни партнер:
Удовица: Право на породичну пензију стиче ако је навршила 53 године или је постала потпуно неспособна за рад у року од једне године од дана смрти супружника. Такође, право се стиче ако је старатељ једног детета или више деце.
Удовац: Услови су исти као и за удовицу, осим што удовац стиче право ако је навршио 58 година живота до смрти супруге.
Деца:
Деца до 15 година: Стичу право на породичну пензију до навршених 15 година живота.
Деца од 15 до завршетка средње школе: Право на породичну пензију имају ако похађају средњу школу. Право траје до завршетка школовања, али најдуже до навршених 20, односно 26 година живота ако похађају високошколску установу.
Деца са инвалидитетом: Право на породичну пензију имају и након завршетка запослења или самосталне делатности.
Наслеђивање породичне пензије:

Да би наследници остварили право на породичну пензију, потребно је да од Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање затраже потврду о припадајућим, а неисплаћеним износима пензије и новчане накнаде. Ова потврда се користи пред надлежним судом или јавним бележником како би се утврдила имовина умрлог која је предмет наслеђивања.

Злоупотреба права на породичну пензију:

У циљу спречавања злоупотреба наслеђивања пензије, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање добија информацију о смрти пензионера путем е-Управе или од надлежних матичних служби. Након обавештења, Фонд обрачунава припадајући износ пензије корисника до дана смрти и проверава да ли је пензија у целости исплаћена. У случају неисплаћених износа или исплате у вишем износу од припадајућег, Фонд предузима одговарајуће мере за повраћај средстава.

Наследници чланова породице умрлих корисника пензија могу остварити право на породичну пензију према условима дефинисаним Законом о ПИО. Право се односи на супружнике, децу, удовице, удовце и родитеље умрлог осигураника. Важно је да наследници поднесу захтев за издавање потврде о припадајућим износима неисплаћене пензије и новчане накнаде како би остварили наследне делове. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање предузима мере за спречавање злоупотреба права на породичну пензију.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept