Početna » КОЛИКЕ СУ ПЛАТЕ ЗА 10 НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ-„ОБИЧНИ“ ПОСЛОВИ А ПЛАТА ОДЛИЧНА

КОЛИКЕ СУ ПЛАТЕ ЗА 10 НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ-„ОБИЧНИ“ ПОСЛОВИ А ПЛАТА ОДЛИЧНА

Продавац, возач, магационер, комерцијалиста… само су нека од најтраженијих послова у Србији последњих година, показују подаци. Осим што за обављање ових послова није потребна факултетска диплома, послодавци често не траже никакве посебне вештине, а зараде се крећу од 100.000 до 400.000 динара.

Иако су високе плате углавном резервисане за високо квалификоване профиле, чињеница је да су у последње време, зараде за нискоквалификоване профиле и занате,изнад просечних примања. То потврђују и подаци сајта Инфостуд прикупљени у последње две године. Према том извештају, ово је 10 најтраженијих послова у Србији и ево колико се на њима зарађује, пише Блиц.Продавац до 150.000 динара
Према подацима Инфостуда, занимање продавца нашло се у самом врху најтраженијих послова у нашој земљи. Kако нам је објаснио Милош Турински, ПР менаџер ове компаније, максимална месечна зарада за продавца достиже и до 150.000 динара, што је знатно изнад просечних примања.

Према огласима можемо закључити да се услови за обављање овог посла разликују од послодавца до послодавца. И док неки међу квалификацијама траже диплому средње школе, познавања страног језика и претходно искуство, други нуде бесплатну обуку и очекују вољу за рад.

Возач до 330.000 динара
Имајући у виду да Србија последњих година мучи муку са возачима, плате у овом сектору знатно су узлетеле у поређењу са просечним примањима. То показују и огласи послодаваца, који се утркују са износима, али и условима како би придобили али и задржали на дужи рок возаче у својим фирмама.

Огласи у претходном периоду показују да се за возача са Ц категоријом понуђена плата креће се од 250.000 па до преко 300.000 динара. Оно што је веома занимљиво, нема никаквих услова које би потенцијални возач морао да испуњава, осим вероватно возачке дозволе наведене категорије.

Магационер до 100.000 динара
Плата магационера креће се од 50.000 па до 100.000 динара. Опис посла свакако зависи од фирме за коју се ради, а услова које радник треба испуни да би конкурисао за ово радно место скоро и да нема.

Наиме, према тренутно активним огласима, диплома средње школе је потребна у већини случајева али има и оних послодаваца који је не траже. Слично је и са радним искуством. Оно што се углавном тражи од будућег радника је одговорност у испуњавању задатах циљева и радних задатака.

Kомерцијалиста до 120.000 динара
Имајући у виду да посао комерцијалисте углавном подразумева теренски рад, осим примамљиве зараде, радник врло често добија и службени ауто. Према подацима портала Инфостуд, зарада за ово занимање креће се до 120.000 динара, а услове углавном може да испуни већина.

Због природе посла, разумљиво је што је возачка дозвола неопходна, али и да је будући радник активан возач. Пожељно је искуство у истој области, али и добре вештине комуникације, организације посла и постављања приоритета.

Према описима тренутно активних огласа, можемо закључити да већина послодаваца нуди обуку али и могућност усавршавања и напредовања.

Административни радник до 150.000 динара
Плата административног радника креће се од 50.000 до 150.000 динара. За обављање овог посла довољна је диплома средње школе, међутим када су у питању компетенције, углавном су веома сличне за све области. Већина послодаваца тражи познавање рада на рачунару, а неки и познавање страних језика.

Неки траже и возачку дозволу и искуство на сличним пословима. Оно што се може закључити из преко 100 оваквих огласа, да су послодавци стриктни у једном а то је да за обављање овог посла траже дговорност, тачност, аналитичност, тимски рад, и посвећеност.

Радник у производњи до 120.000 динара
За рад у производњи месечна зарада досеже до 120.000 динара, а услова осим дипломе средње школе и воље за вредан рад скоро да нема. Искуство се тек по негде тражи, а вло често није обавезно. Неки од захтева послодавца су углавном одговорност и поузданост у раду, спремност за тимски рад и за рад у сменама.

Телефонски оператер до 200.000 динара
Телефонски оператер месечно може да заради до 200.000 динара. Имајући у виду да је код нас све више заступљено и страних компанија, те сходно томе се разликују и тражене компетенције.

Наиме, добре вештине у комуникацији и преговарачке способности главне су карактеристике које се траже. У неким случајевима тражи се предходно искуство, док многе компаније организују плаћену обуку. Чињеница је да оне иностране нуде и веће плате а и бонусе, али је у том случају неопходно течно познавање одређених језика.

Kонобар до 120.000 динара
Kонобар у Србији месечно може да заради до 120.000 динара, и то је наравно ако се говори само о плати, без бакшиша и бонуса за прековремени рад. Kада су у питању квалификације, оне се као и за све послове разликују у зависности од тога да ли је у питању престижан ресторан или кафић у непрометном месту.

На местима која не окупљају много гостију, конобар не мора ни искуство да има, већ само жељу и вољу да ради и да учи посао. Са друге стране, угоститељски објекти који окупљају велики број људи или посебну клијентелу, захтевају искуство и професионализам.

Kувар до 150.000 динара
Чињеница је да су Србији добри кувари увек веома тражени, па је због тога скоро сваки послодавац спреман да плати и „мало више“ како би придобио и задржао главног радника у кухињи. Подаци показују да се плата за ово занимање креће до 150.000 динара, а за већину ресторана потребно је претходно радно искуство.

Софтwаре Девелопер / Программер / Енгинеер до 400.000 динара
Добро позната чињеница је да су последњих година највеће плате у ИТ индустрији. Тренутна највиша плата на сајту Хеллоwорлд.рс у секцији плате је 8.500 евра и зарађује је Сениор Софтwаре Девелопер.

Имајући у виду да већина ИТ компанија последњих година има проблем са проналаском ових профила, осим високих плата, утркују се и са бенефитима и погодностима како би привукле раднике. Ипак, јасно је да за ово плату не може да конкурише почетник, већ је неопходно дугогодишње искуство, одређене вештине, као и дипломе из одређене области.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept