Početna » KОЛИKО ЋЕ ИЗНОСИТИ НОВА ПРОСЕЧНА ПЕНЗИЈА У СРБИЈИ? Највише најстаријих добија по око 50 евра повишице

KОЛИKО ЋЕ ИЗНОСИТИ НОВА ПРОСЕЧНА ПЕНЗИЈА У СРБИЈИ? Највише најстаријих добија по око 50 евра повишице

Председник Александар Вучић синоћ је најавио два повећања пензија

од Паланка данас
0 Коментар

Захваљујући новим мерама и помоћи државе, просечна пензија у Србији иде на око 45.390 динара у просеку! Нови раст пензија је и званично најављен и на линеарну повишицу ће имати право сви најстарији грађани, њих око 1,65 милиона.Председник Александар Вучић синоћ је најавио два повећања пензија. Kако је истакао, најстаријим грађанима у Србији од 1. октобра следује повећање пензија од 5,5 одсто, а потом и 1. јануара 2024. године од 14,6 одсто.

– С обзиром на то да су пензије до сада повећане 20,8 одсто, уз додатно повећање од око 20 одсто, пензионерима ће примања укупно бити повећана за за више од 40 одсто, рекао је Вучић, додајући да ће за 6 месеци просечна пензија износити 390 евра.

Два повећања пензија у октобру и у јануару

Сада би просечна пензија која износи 37.825 динара, већ у октобру требало да достигне непуних 40.000 динара, што је повећање од око 2.000 динара у просеку, а у јануару наредне године би ишла на 45.500 динара.

Пензије су последњи пут повећане у јанауару ове године и то за 12,1 одсто. Претходно повећање било је у новембру прошле године, око 9 одсто, и са два повећања, просечна пензија је увећана за око 7.000 динара.

Практично, након првог увећања износила је 33.742 динара, а након другог у јануару ове године 37.825 динара.

У Србији тренутно живи 1,65 милиона пензионера. Од 70.400 пензионера који имају примања до 10.000 динара, са новим повишицама могу да рачунају на додатних око 2.000 динара. За групу пензионера чији месечни буџет износи до 20.000 динара примања ће бити већа око 4.000 динара.

За групу пензионера који примају до 30.000 динара очекује се повишица од око 50 евра и то је износ на који треба да рачуна највећи број пензионера.

За оне чија се примања крећу између 50.000 и 100.000, њима ће пензија бити већа од око 10.000 до око 20.000 динара.

Што се тиче најстаријих који примају више од 100.000 месечно, њих око 36.400, имаће највеће увећање примања.

Повећање пензија за хрватске пензионере

У Србији има око 250.000 девизних пензионера, а највише из Хрватске која је недавно и увела нова правила за пензионере у случају смрти партнера, а која удовцу доноси већа примања и за 27 одсто.

Сада овакав сличан модел удружења пензионера траже и у Србији, а за хрватске пензионере од којих десетина хиљада живи данас у Србији, правила су на снази од почетка ове године. Многи су бенефите измене закона већ почели и да користе.

После смрти супружника пензионера његов партнер наставља да прима своју пензију, али је његов пензиони чек и увећан за додатак од 27 одсто пензије свог преминулог супружника. И ово правило у Хрвтској важи од почетка године и на њега имају право и хрватски пензионери који живе у Србији. Питали смо Хтварски завод за мировинско осигурање, како је ово право могуће и остварити, да ли је то могуће и из Србије и ово је одговор.

Нови модел који је у Хрватској на снази пуних шест месеци, а за који у Србији многи хрватски пензионери још не знају, највише се исплати онима чије су пензије веће или једнаке чековима преминулог супружника.

Практично, до сада им је било исплативије да задрже своју, а додатак нису имали. Сада ће моћи да задрже своју, али и да добију 20,8 одсто од износа који је примао преминули. На рецимо 250 евра, колико Срби данас и имају најчешће пензије за рад у Хрватској, то је тачно 52 евра!

А коме се најмање исплати? То су ситуације када је преминули супружник имао значајно већу пензију од брачног друга, јер би могло да се догоди да ће му породична пензија од 77 одсто бити исплативија.

Пензионерске картице

У току је и пријава за пензионерске картице, са којима ће наши старији грађани моћи да добију попусте у продавницама. Од података је потребно уписати ЈМБГ, број телефона или мејл адресу. Захтев за издавање пензионерске картице пензионери могу поднети електронски на сајту Фонда ПИО или у филијали тог Фонда где ће запослени у Фонду помоћи пензионерима и за њих попунити електронски захтев.

Kориснику који користи пензионерску картицу приликом плаћања роба и услуга Фонд ће додељивати бодове преко сарадње са Пореском управом, од које ће добијати податке.

На основу прикупљених бодова, корисник пензионерске картице ће моћи да оствари одређене погодности као што су попуст, поклон или нешто друго, код даваоца погодности.

Фонд ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима, а додељени бодови се неће моћи заменити за новац, те су непреносиви на друга лица.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept