Početna » КОМЕ СЕ И КАКО ОБРАТИТИ ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ОД ТВ ПРЕТПЛАТЕ?

КОМЕ СЕ И КАКО ОБРАТИТИ ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ОД ТВ ПРЕТПЛАТЕ?

од Паланка данас
0 Коментар

Јавни медијски сервис прописао је ко је и под којим условима ослобођен плаћања ТВ претплате. Они који још увек имају недоумице око процедуре коме се треба обратити за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, преносимо услове ослобађања од плаћања таксе.Законом о јавним медијским сервисима („Службени гласник РС“ бр. 83/2014, 103/2015, 108/2016, 161/2020, 129/2021 и 142/2022), од 1. јануара 2016. године, уводи се обавеза плаћања таксе за јавне медијске сервисе.

Од плаћања таксе ослобађа се власник електричног бројила који живи сам или је хранилац породице у вишечланом домаћинству уколико је особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења. На то има право и особа са инвалидитетом мањим од 100 одсто, ако јој је признато право на додатак за туђу негу и помоћ.

Таксу неће плаћати особе које су трајно изгубиле слух или су слепе, корисници права на социјалну помоћ и пензионери са минималном пензијом.

Они који имају више бројила, биће ослобођени плаћања таксе за бројила у стану или пословном простору који се не користи.

Од плаћања таксе ослобађају се и установе социјалне заштите за смештај, образовно-васпитне установе, здравствене установе, организације особа са инвалидитетом, предузећа за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом, као и дипломатско-конзуларна представништва.

Ствари су уређене тако да је Електропривреда Србије надлежна да врши наплату таксе за јавни медијски сервис, али искључиво по списковима које добија од републичког и покрајинског јавног сервиса, па тако од њих и зависи ко је у обавези да плаћа претплату а ко не.

Према Закону о јавним сервисима из 2016. године, сви који користе бројила, и правна и физичка лица, дужни су да плаћају таксу, осим лица изузетих чланом 42., а то су: особе са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења, особе с минималном пензијом, корисници социјалне помоћи, физичко лице које је корисник више мерила електричне енергије.

У последњем случају, власници могу бити ослобођени плаћања за објекте у којима годишње троше мање од 300 киловата и у којима не станују.

Њима је потребно да поднесу захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис РТС-у. То подразумева да донесу власнички лист и оверену изјаву код нотара да не станују на тој адреси. Уз сам захтев треба приложити и документацију, од које је потребно доставити копије решења односно доказа надлежних органа којима се потврђује да особа припада једној од категорија која се ослобађа плаћања таксе.

Захтев се може поднети лично на шалтерима РТС или електронским путем, док корисници са пребивалиштем на територији Војводине, захтев могу поднети Радио-телевизији Војводине.

Захтев за ослобађање претплате за РТС ОВДЕ

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept