четвртак, јун 20, 2024
Početna » ЛЕПА УШТЕДА УКОЛИКО СЕ ИЗМЕНОМ ЗАКОНА ЗА МАЊЕ ПРЕПРАВКЕ НА АУТУ НЕЋЕ МОРАТИ НА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД

ЛЕПА УШТЕДА УКОЛИКО СЕ ИЗМЕНОМ ЗАКОНА ЗА МАЊЕ ПРЕПРАВКЕ НА АУТУ НЕЋЕ МОРАТИ НА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД

Једна лепа вест тиче се кука за вучу, стакала, али има још неколико новости за возаче

од Паланка данас
0 Коментар

Аутомобил захтева сталну будност, али и константне издатке. Зато имати аутомобил није баш јефтино.

Али изгледа да стижу лепе вести, те да возачи неће морати да се троше за мање преправке на аутомобилима, али и неке измене за возаче електричних тронтинета.

Међу најављеним изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима нашао се и предлог Агенције за безбедност саобраћаја који би могао да донесе лепу уштеду возачима.Наиме, за мање преправке на возилима неће више бити потребан нови технички преглед, као ни потврда произвођача, најавио је за сајт Половни аутомобили Бранко Стаматовић, директор Агенције.

До сада је, треба подсетити, за преправке аутомобила било неопходно да осим плаћања саме услуге и испитивања возила, добијете од произвођача потврду о саобразности, али и да урадите технички преглед како бисте такво возило могли да региструјете.
Неки произвођачи за издавање потврде наплаћују тридесетак евра, док се цена овог папира код неких увозника наплаћује чак и до 100 евра.

Kад на то додате цену техничког прегледа, која износи отприлике 50 евра, јасно је да крајњи износи за преправке на возилима нису мали.

– Сагледали смо комплетну ситуацију и одлучили да предложимо законску измену, по којој за мање преправке у које спадају затамњивање стакала, уградња куке, уградња заштитне кабине или рама на трактору, али и испитивање возила за која нису познати или су погрешно уписани технички подаци у саобраћајној дозволи неће више бити потребна потврда од произвођача, као и технички преглед. Једноставно, таквим преправкама се не нарушава безбедност возила и других учесника у саобраћају, тако да смо желели да возачима смањимо трошкове који нису неопходни – каже Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Изменама Закона о безбедности саобраћаја заправо ће се омогућити прописивање ближих услова да се ова област дефинише и то кроз нови предлог Правилника о испитивању возила.

Измене Закона о безбедности саобраћаја су тренутно на разматрању у Влади Србије и очекује се да би ускоро могли да се нађу на гласању пред посланицима у парламенту.

Осим новине која се односи на преправке, уведена је потпуно нова област електромобилности којом ће се регулисати коришћење електротротинета у саобраћају, дефинисани су случајеви када ће полицајци моћи да возачима „прогледају кроз прсте“ за одређене прекршаје, али и када ће полиција моћи да привремено одузме аутомобил од возача.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept