Početna » ЉУДИ МЕСЕЦИМА НЕ МОГУ ДА ЗАKАЖУ ТЕРМИНЕ KОД ДОKТОРА: Огласио се и Мирсад Ђерлек, ево шта је поручио

ЉУДИ МЕСЕЦИМА НЕ МОГУ ДА ЗАKАЖУ ТЕРМИНЕ KОД ДОKТОРА: Огласио се и Мирсад Ђерлек, ево шта је поручио

Преглед код лекара специјалисте у државној клиници може да закаже свако, али је питање да ли ћете на ред доћи за 15 дана или за неколико месеци

од Паланка данас
0 Коментар

Пацијенти у Србији и даље тешко долазе до слободних термина код лекара специјалиста упркос томе што је Министарсво здравља крајем прошле године донело одлуку да се заказивање прегледа врши сваког дана у месецу уместо у првих пет дана. Због тога многи морају да се лече приватно. Државни секретар Мирсад Ђерлек поручује да није било очекивано да се ситуација промени преко ноћи и да би у марту требало да се систем стабилизује.Преглед код лекара специјалисте у државној клиници може да закаже свако, али је питање да ли ћете на ред доћи за 15 дана или за неколико месеци. Многи због здравственог стања немају времена да чекају, па су приморани да се лече приватно.

„Ево већ три месеца чекам да идем у Сокобањску. Три пута сам оперисала кичму. Имам проблеме са ногом, још ме не зову на чекању сам. Немам куд, хтела не хтела – морам да платим“, каже једна саговорница Еуронеwс Србија.

Њен суграђанин каже да је пробао да закаже у државној служби, али да није било места.

„Чека се, а ја имам проблема са леђима морао сам да дођем код приватника“, појашњава.

Постоје, међутим, и другачији примери. Још једна анкетирана саговорница рекла је да је успела да закаже преглед код специјалисте у државној служби и то у року од 15 дана.

„Заказивање прегледа побољшано за 20 одсто“

До којих специјалиста је најтеже доћи и да ли пацијенти сада лакше заказују прегледе, из Министарства здравља нису саопштили. Државни секретар Мирсад Ђерлек за „Политику“ је проценио да је у последња два месеца заказивање прегледа побољшано за 20 одсто.

– Слушамо притужбе пацијената да не могу да закажу преглед, али нисмо ни очекивали да ће ситуација моћи преко ноћи да се промени. Очекивали смо да ће прилагођавање том новом систему рада трајати три месеца и да ће наше контроле и критике утицати на то да се ситуација промени. У марту би требало да се све стабилизује јер је битно да пацијенти буду задовољни – каже Ђерлек.

Веселин Бојат, директор дома здравља „Нови Сад“ такође каже да је нови систем дао своје добре резултате, иако је потребно мало га кориговати и побољшати.

– Пре свега, таквим начином заказивања дошли смо до тога да се код 92 одсто изабраних лекара може заказати данас за данас, а код осталих данас за сутра евентуално прекосутра. Тако је и код одређених специјалности, пре свега, гинеколога, а онда и у специјалистичким службама – каже он.

Бојат истиче да се таквим радом појавило између 2.000 и 2.500 слободних термина, који су у пређашњем начину заказивања, до 5. у месецу, нестајали.

– Да ли су то пацијенти који одустану од прегледа ми то не знамо. Такође долазило је до тога и да су се термини преклапали или су се неки пацијенти заказивали за скрининг, а ишли су на превентивни преглед или је била у питању контрола, тако да се пацијент водио на више листа – каже Веселин Бојат.

Има ли довољно лекара специјалиста

У приватним клиникама у Београду 2021. године обављено је више од милион и по прегледа, показују подаци Градског завода за јавно здравље. У периоду од 2012. до 2021. године број укупних посета лекарима специјалистима у приватном сектору порастао је три пута.

У синдикату здравства и социјалне заштите објашњавају да је забрана запошљавања у јавном сектору, сада стигла на наплату, и да је последица тога недовољан број специјалиста. Додају да због више фактора пацијенти не успевају да закажу прегледе.

– Први би био велики број захтева пацијената који су сада похрлили да се што пре прегледају. Фактор који би у неком будућем времену могао да буде, па и сада, је недовољан број извршилаца то јест специјалиста који би могли да покрију све те прегледе. Такође, један од фактора који може бити је недостатак апарата који може све те прегледе да испрати уз адекватне специјалисте – каже Зоран Илић, преседник Гранског синдиката „Независност“.

Бојат за Еуронеwс Србија каже да у специјалистичким службама у Дому здравља у Новом Саду нема неког мањка лекара.

„Имамо мањак у педијатријској служби и у офталмологији такође. Све мање је проблема и жалби пацијената што значи да систем иде у неком добром правцу. Систем иначе мора потпуно да заживи да бисмо могли да констатујемо да ли нешто може да буде боље и да нешто мењамо“, објашњава он.

Истиче да су проблеми више техничке природе и да постоје периоди када је теже добити кол центар због превеликог интересовања грађана.

„Имамо ударне термине попут понедељка када имамо по 10.000 позива. Такође и у току сваког дана имамо неке пикове, попут периода од 8.30 и 10.30 сати ујутру када се оствари и више од 40 одсто покушаја позива нашем кол центру, док поподне имамо термине када назове само двадесет пацијената у року од два сата и тада је много лакше остварити везу“, појашњава он.

Euronews

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept