Početna » МЕЊА СЕ ОБРАЧУН И ПЛАЋАЊЕ ГОДИШЊЕГ ПОРЕЗА НА ДОХОДАК ГРАЂАНА

МЕЊА СЕ ОБРАЧУН И ПЛАЋАЊЕ ГОДИШЊЕГ ПОРЕЗА НА ДОХОДАК ГРАЂАНА

Годишњи порез на доходак грађана на приходе остварене у прошлој години, ове године се обрачунава и плаћа по систему самоопорезивања, уместо, као што је било до сада, када се плаћао по решењу пореског органа, саопштила је данас Пореска управа.

од Паланка данас
0 Коментар

Из Пореске управе су објаснили да то значи да ће Пореска управа 3. априла, пошто је 1. април нерадни дан, на основу података из службених евиденција о приходима грађана за прошлу годину, унапред попунити пореску пријаву за утврђивање овог пореза и поставити је као радну верзију пријаве, статус “у припреми“ на портал еПорези.Грађани који су лане зарадили више од троструке просечне годишње зараде по запосленом, која износи 3.719.376 динара, дужни су да најкасније до 15. маја на порталу еПорези провере податке који су исказани у унапред попуњеној пореској пријави и сами ураде корекције, уколико се не слажу са подацима исказаним у њиховој унапред попуњеној пријави и да тако кориговану пријаву на истом месту поднесу прихватањем опције Потпиши и поднеси.

У радну верзију пријаве укључени су сви подаци значајни за опорезивање пореског обвезника које Пореска управа има, а обвезник их може допунити уношењем података који нису обухваћени пријавом, наводе из Пореске управе.

Додају да се најчешћи пример допунског уноса података односи на број издржаваних чланова домаћинства пореског обвезника.

У саопштењу Пореске управе стоји да су у ситуацији када се порески обвезници слажу са подацима исказаним у њиховој унапред попуњеној пореској пријави и не раде никакве исправке и допуне, они такође дужни да на истом месту пријаву поднесу тако што ће одабрати опцију Потпиши и поднеси.

Уколико порески обвезник до 15. маја ове године не поднесе пореску пријаву, Пореска управа ће то учинити уместо њега.

Иначе, пореска пријава за утврђивање годишњег пореза на прошлогодишњи доходак грађана се подноси искључиво у електронском облику преко портала Пореске управе еПорези.

У случајевима када Пореска управа није припремила унапред попуњену пореску пријаву и поставила је на портал Пореске управе, грађани који су лане зарадили више од наведених 3.719.376 динара, морају сами да попуне и поднесу пореску пријаву за порез у електронском облику преко портала Пореске управе, најкасније до 15. маја, наводи се у саопштењу.

Из Пореске управе подсећају да је за приступ порталу Пореске управе неопходно да порески обвезник поседује квалификовани електронски сертификат, а да се све информације о набавци и коришћењу овог сертификата, могу добити на сајтовима овлашћених сертификационих тела, као што су она у МУП-у, Пошти Србије, Привредној комори Србије.

Порески обвезници који немају квалификовани електронски сертификат за приступ порталу Пореске управе, могу овластити другу особу из Србије која има овај сертификат и то подношењем овлашћења за употребу електронских сервиса филијали Пореске управе у месту где живи.

Уколико порески обвезник до 15. маја не поднесе пореску пријаву за утврђивање годишњег пореза на доходак грађана, Пореска управа ће против њега надлежном прекршајном суду поднети захтев за покретање прекршајног поступка.

Из Пореске управе подсећају да се порез који се утврђује самоопорезивањем, плаћа најкасније до истека рока за подношење пореске пријаве, а код годишњег пореза на доходак грађана за 2022. годину, тај рок је 15. мај ове године.

Извор: Танјуг

 

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept