Početna » МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ОБЈАВИЛО ЈОШ ЈЕДАН ПЛАН ПОЗИВА: Све почиње у фебруару

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ОБЈАВИЛО ЈОШ ЈЕДАН ПЛАН ПОЗИВА: Све почиње у фебруару

За прву половину 2024. године планирано је и расписивање позива за Меру

Министарство пољопривреде објавило је план позива за ИПАРД 3 програм за 2024. годину и према плану овај инвестициони период трајаће све до 2027. године.

Први позив је могућ већ у фебруару, за када је најављено расписивање позива за Меру 1 – инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.Ова мера подразумева изградњу и опремање, укључујући подизање нових производних засада воћа. Према најави, расписивање позива се очекује у периоду од 12. фебруара до 12. априла, а укупни буџет предвиђен за овај позив биће око 6,5 милијарди динара.

За прву половину 2024. године планирано је и расписивање позива за Меру 3 – инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства, пише Политика.

До краја године, према најавама, пољопривреднике очекује могућност да конкуришу за још две мере, а у децембру би поново требало да буде расписан позив за Меру 1, али овога пута за набавку трактора, за шта је до сада међу њима владало највеће интересовање.

Кроз конкурсе из европског претприступног фонда у протеклим годинама велики број пољопривредника обновио је возне паркове. За куповину нових савремених трактора пореклом из Европске уније од почетка коришћења новца из ИПАРД-а постоји највећа заинтересованост.

У 2022. објављено је, како се процењује, да је око 80 одсто захтева у оквиру мере један управо било поднето за њихову куповину.

Подсетимо, у 2021. био је спроведен конкурс за механизацију, али је била искључена набавка трактора јер је држава у оквиру субвенција из домаћег буџета давала помоћ за њихову набавку уз услов да су произведени у Србији. Тада је ту могућност добило око 1.500 пољопривредних произвођача, углавном оних који због малих површина које обрађују нису могли да испуне услове и да конкуришу за новац из ИПАРД фонда.

Захваљујући државним субвенцијама (50-65 одсто вредности трактора), као и финансирању преко дотадашњих ИПАРД програма, за четири године од 2018. до 2021. пољопривредници у Србији купили су 21.000 нових трактора.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept