Početna » НЕ НАСЕДАЈТЕ НА РАЗНЕ АКЦИЈЕ У МАРKЕТУ: Акција ПЛАТИШ 4, а ДОБИЈЕШ 3 у току! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

НЕ НАСЕДАЈТЕ НА РАЗНЕ АКЦИЈЕ У МАРKЕТУ: Акција ПЛАТИШ 4, а ДОБИЈЕШ 3 у току! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Савет потрошачима је да прво провере да ли су артикли понуђени за везану куповину на акцији

од Паланка данас
0 Коментар

Три кесице упакованог пудинга за 154 динара, а исти производ појединачно кошта 40 динара или три за 120! Оваква трговачка математика изазвала је лавину коментара на друштвеним мрежама.– Ови су профи упаковани, оне је неко пипао рукама – објаснио је један пратилац.

Други је поручио да потрошачи могу да купе четири појединачна паковања за исти новац и да мисле да су зезнули продавца. Марко С. је забринуто прокоментарисао да најобичнији пудинг кошта и до 70 динара, те да није нормално да скроб са додацима има цену као један хлеб.

Недавно је сличан пример привукао пажњу јавности. Потрошачима је за везану куповину млека од једног литра и паковања плазме понуђена цена од 399 динара, док би уколико одвојено купе ове артикле прошли за 50 динара јефтиније. Платили би 349 динара.

Све је чешћа оваква пракса трговаца, а готово је постало правило да је мање паковање истог производа јефтиније него веће. Често се дешава да се, на пример, више исплати купити две кесе од 100 грама кафе, него једну од 200. Последњих дана су потрошачи приметили пиринач једног произвођача, чије паковање од 450 грама кошта 90 динара, док се 900 грама продаје за 190 динара.

У Националној организацији потрошача Србије истичу да све то спада у маркетиншки трик, али да није прекршај, јер закон не препознаје обавезу да веће паковање буде јефтиније од мањег, или да више производа који се везано купују мање коштају него да се пазаре појединачно.

– Сведоци смо да већина трговаца користи те маркетиншке трикове – истиче Марко Драгић из НОПС. – Потрошачи се понашају по навици, јер су у прошлости биле заступљене другачије пословне политике, када су веће количине неког производа имале ниже цене. Зато када виде неку такву понуду, купују по аутоматизму очекујући да је повољнија.

Савет потрошачима је, како додаје, да прво провере да ли су артикли понуђени за везану куповину на акцији, и да прерачунају да ли је јефтиније пазарити одвојено те производе, као и да упоређују цене већих и мањих паковања.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept