Početna » НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЗАKИНУ: Ево колико износе ДНЕВНИЦЕ за СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА!

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЗАKИНУ: Ево колико износе ДНЕВНИЦЕ за СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА!

Накнада до у Шведску и Норвешку износи 57 евра, док се за пут у Лондон она плаћа 70 фунти, односно 80 евра

од Паланка данас
0 Коментар

Много је компанија које због природе посла своје запослене шаљу на пословни пут. Неке само по Србији, а неке и у иностранство. У оба случаја, раднику следи новчана накнада односно дневница. Имајући у виду да наши грађани пословно ван земље највише путују по Европи, дневница варирара од 40 до 140 евра, до Америке је она 100 долара, док за путовање по градовима Србије нешто више од 3.000 динара.Дневница за пут треба да покрије трошкове исхране и градског превоза у месту у коме запослени борави, а како се оне разликују од земље до земље, не чуди што ови износи нису изједначени. Службени пут у земљи према Закону о раду не може трајати дуже од 15 дана, али уколико је потребно може се продужити до 30 дана.

Немачка 80 евра, Швајцарска 140 франака

Имајући у виду да велики број немачких компанија има представништво у нашој земљи, али такође и да велики број домаћих има неку врсту сарадње са њима, подаци показују да је Немачка је једна од земаља у коју се највише пословно путује. Дневница до ове земље износи 87 евра, и то се односи углавном на највеће градове.

Дневница за пут Аустрију је мања. Износи 58 евра, и ова цифра важи за све градове ове земље.,

У Италију ово ипак варира, и накнада запосленог који у ову земљу путује пословно зависи од тога у који град иде. До мањих градова дневница је 50 евра, док је за веће, као што је Рим и до 80 евра.

Kако је Швајцарска већ позната по високом стандарду, и томе да су основне животне намирнице и дупло скупље него у околним земљама, не изненађује што је дневница на пословном путу до ове земље 140 франака, што је 143 евра.

Најнижа дневница, према списку држава је до Пољске, и износи 41 евро. До Малте је мало већа, 45 евра, док до Мађарске она износи 65 евра, у Словачкој до 70 евра а у Шпанију до 80 евра.

Шведска, Норвешка 60 евра

Скандинавске земље важе за најскупљи део Европе, а посебно Норвешка. Њима се свакако по ценама може придружити и УK. Упркос томе, дневнице за пословно путовање се не разликују много од других европских земаља.

Накнада до у Шведску и Норвешку износи 57 евра, док се за пут у Лондон она плаћа 70 фунти, односно 80 евра.

Kина и САД 100 долара

Чињеница је да Србија са Kином има добре пословне односе али и да више њихови грађани путују код нас него ми код њих. Ипак, за оне који пословно путују баш у ову земљу дневница износи од 80 до 100 америчких долара, за највеће градове.

Пут у САД износи слично, и дневница такође варира од града до града, али је она највиша за путовање у Њујорк где износи 100 долара. Мало мање се по дану плаћа пут у Турску, 90 долара и то у Истанбул, само 3 евра више у Дубаи, док се пут у Москву плаћа 125 долара по дану.

Дневнице по Србији

Према објављеним подацима за ову годину из Закона о порезу на доходак грађана, дневница за пословни пут по Србији износи 3.012 динара и важи за све градове. Међутим, чак и ако због посла морају на пут у други град, немају сви увек право на ову врсту накнаде.

Дневница за службено путовање рачуна се од часа поласка на службено путовање до часа повратка са службеног путовања. Запослени стиче право на дневницу у пуном износу уколико је на службеном путу провео између 12 и 24 часа.

Међутим, уколико је путовање трајало између 8 и 12 сати, ако запослени није остварио услов за пуну дневницу, он има право на пола дневнице.

Према одредбама Уредбе, за службено путовање у земљи које је трајало краће од осам часова запослени нема право на исплату дневнице. Уколико у овом случају послодавац у складу са општим актом и уговором о раду запосленом ипак исплаћује дневницу, на цели њен износ обрачунава се порез на зараде.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept