Početna » НОЋАС ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА-ПОМЕРИТЕ КАЗАЉКЕ НА ЧАСОВНИКУ

НОЋАС ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА-ПОМЕРИТЕ КАЗАЉКЕ НА ЧАСОВНИКУ

од Паланка данас
0 Коментар

Летње рачунање времена у 2022. години завршава се у недељу, 30. октобра у три сата, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале.

У ноћи између суботе и недеље, 29. и 30. октобра, треба вратити часовнике један сат уназад.

Време у три часа у недељу, 30. октобра рачуна се као два часа. Kазаљке су први пут померене током Првог светског рата, у циљу уштеде енергетских ресурса, како би могли да се користе за потребе ратовања.

Ништа ново, радимо то од 1983. године, а и ово питање је регулисано законом у већини европских земаља па тако и у Србији. Е сад, колико ће то још да потраје… Пре две године у ово време је у седишту Савета ЕУ потврђено је да је и даље на снази рок да ово тело до 2021. године донесе одлуку о томе да ли се укида или не летње и зимско рачунање времена.

Ипак, државе чланице ЕУ вратиће и ове јесени часовнике за један сат уназад, јер нису постигле сагласност о предлогу Европске комисије. Можда неке од наредних година.

Дотле, док се не укине… Мобилни телефон ће уместо вас да помери сат, баш као и већина модернијих телевизора и сличних справа, али зато проверите ручне и зидне сатове и вратите их за један сат уназад.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept