Početna » ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023. Ово представља право изненађење

ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023. Ово представља право изненађење

Први подаци резултата Пописа пољопривреде 2023. године показали су да се од укупног броја газдинстава чак 61,7 одсто бави сточарством.

од Паланка данас
0 Коментар

Највише говеда и свиња гаји се у Мачванској, док се највећи број оваца и пчела гаји у Златиборској области. Козарство је најзаступљеније у Пчињском округу, а живинарство у Средњобанатској области.Највеће површине ораница и башта заступљене су, сасвим очекивано, у Региону Војводине (55,8 одсто), док су воћњаци, такође без изненађења, највише заступљени у регионима Шумадије и Западне Србије (54,9 одсто).

Просечно пољопривредно газдинство обрађује 6,4 хектара, гаји једно грло говеда, пет грла свиња, три овце, 43 грла живине и има око три кошнице пчела. Просечна старост носиоца породичног пољопривредног газдинства је 60 година.

У попису је током анкетирања на терену, од 1. октобра до 15. децембра, било ангажовано 253 општинских координатора и 2.842 пописивача који су обишли око 742.000 пољопривредних газдинстава. Основна обележја о пољопривредним газдинствима која су уписивана током овог пописа су идентификикациони подаци газдинстава, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, затим подаци о радној снази и подаци о броју стоке.

Подаци су прикупљени методом интервјуа на терену, на основу Адресара пољопривредних газдинстава, а газдинства привредних друштава и земљорадничких задруга пописивали су се самостално, уносом података у веб упитник, који је био доступан од 1. јуна 2023. Попис пољопривреде 2023. је припремио, организовао и спровео Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018.

Агротв.нетPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept