Početna » Од данас основица дневне новчане накнаде износи 1.407 динара

Од данас основица дневне новчане накнаде износи 1.407 динара

Нове основице дневне и месечне новчане накнаде, усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у 2023. години који је, према подацима Републичког завода за статистику, износио 107,6, примењују се од данас – 1. фебруара. Како је најавила Национална служба за запошљавање (НСЗ) основица дневне новчане накнаде износиће 1.407 динара, најнижи месечни износ новчане накнаде биће 31.503, а највиши 73.029 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Основица дневне накнаде, као и највиша и најнижа месечна накнада, усклађују се иначе једном годишње са индексом потрошачких цена у претходној години. Незапосленима који остваре право на новчану накнаду, приликом обрачуна тог примања, прво се рачуна дневна накнада, која се иначе добија тако што се основица те накнаде помножи са личним коефицијентом. Лични коефицијент је другачији за сваку незапослену особу појединачно и зависи од тога колика је ко примања имао за време док је био запослен.Заправо представља однос укупне зараде у последњих 12 месеци који претходе месецу у коме је престао радни однос и просечне годишње зараде у Србији према последњем податку који објави Републички завод за статистику.

Такође, у овој години је повећан и неопорезиви износ зараде са прошлогодишњих 21.712 динара на 25.000 динара месечно у 2024. То је предвиђено изменом Закона о порезу на доходак грађана. Прво наредно усаглашавање неопорезивог износа зараде са годишњим индексом потрошачких цена биће 2025. Изменама закона предложено је и продужење периода примене постојећих пореских олакшица за запошљавање нових лица у виду права на повраћај дела плаћеног пореза по основу зараде новозапосленог лица у проценту од 65 до 75 одсто, са 31. децембра 2023. године на 31. децембар 2024. Иако значајна већина привредника успева да измири своје обавезе на време, очигледно је ово ипак већи проблем него што је био пре рецимо две године, показало је недавно спроведено истраживање „Сива економија и безготовинско плаћање у Србији”. На питање који од следећих одговора најбоље одсликава динамику уплате припадајућих пореза и доприноса на зараде запослених у вашем предузећу, учесници анкете су у току 2023. године признали да успевају да измири те обавезе у 84,8 одсто случајева, за разлику од 2022. када је њих 91 проценат то успевао.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept