Početna » ОД ДАНАС ВЕЛИKЕ ЕKОНОМСKЕ ПРОМЕНЕ! Веће пензије, већи рачуни за струју и гас 

ОД ДАНАС ВЕЛИKЕ ЕKОНОМСKЕ ПРОМЕНЕ! Веће пензије, већи рачуни за струју и гас 

Ево шта нам све ново стиже од 1. новембра

од Паланка данас
0 Коментар

Од данас првог новембра чека нас серија економских промена. Тако ће пензионерима лећи примања већа за најављених 5,5 одсто, али у сандучиће ће нам већ следећи рачуни за гас и струју стићи око 10 одсто већи. Такође, од данас сви који имају дуг због неплаћања рачуна могу да се пријаве за умањење истог.


Исплата увећаних пензија креће сутра

Исплата првих увећаних пензија за месец октобар почиње 2. новембра, а завршава се 13. дана у месецу. Републички фонд за пензијско инвалидско осигурање је објавио да ће исплата почети и за пензионере који примања добијају путем текућих рачуна и за оне који пензије примају на кућним адресама или поштанским шалтерима.

Увећане пензије за 5,5 одсто прво могу очекивати пензионери из категорије самосталне делатности, исплата за ову групу пензионера биће другог дана у месецу новембру, док 4. и 6. новембра своје увећане зараде могу очекивати пензионери из категорије војни и пољопривредни.

Десетог новембра следи исплата за пензионере Републике бивше СФРЈ, а свој новац истог датума и 13. новембра добијају пензионери из категорије запослени када се и завршава исплата октобарских пензија.

Поскупљују струја и гас

Електропривреда Србије (ЕПС) од данас примењује нови ценовник испоручене електричне енергије, према којем ће код двотарифних бројила јефтинији киловат струје, у такозваној зеленој зони, у коју спада потрошња до 350 киловата, коштати 2,277 динара, уместо садашњих 2,084 динара.

 

Такође, и рачуни за гас ће бити већи за око 10 одсто. Према проценама Србијагаса, за просечну потрошњу од око 400 кубика, рачун ће бити већи око 1.200 динара.

Дуг за Инфостан мањи и до 15 одсто

Од данас почињу и пријаве за програм помоћи државе за отписивање дела дуга због неплаћања рачуна.

Наиме, Град Београд и Јавно комунално предузеће „Инфостан технологије“ од 1. новембра ове до 30. априла идуће године спроводе нову помоћ државе, тј. акцију репрограма дуга по најповољнијим условима за кориснике комуналних услуга.

Свим грађанима пружена је могућност да измире дуговања доспела до 31. августа 2023. године на више месечних рата, уз отпис камате и умањење главног дуга и до 15 одсто.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept