Početna » ОД ДРЖАВЕ 10.000 € БЕСПОВРАТНО! Ново пријављивање за ДВА дана, ево услова!

ОД ДРЖАВЕ 10.000 € БЕСПОВРАТНО! Ново пријављивање за ДВА дана, ево услова!

Кров над главом у оквиру програма куповине сеоских кућа српског Министарства за бригу о селу, у протеклој години добило је чак 10.000 одраслих и деце, а усељено је 2.650 кућа у селима.

од Паланка данас
0 Коментар

Просек оних који су конкурисали и добили куће је испод 30 година. Ново пријављивање почиње од 13. јануара, а у плану је да држава младима који одлуче да у неком од села граде своју будућност бесповратно даје до 10.000 евра како би започели неки посао на селу.Министар за бригу о селу Милан Кркобабић је рекао како млади који виде своју будућност на селу сами треба да одлуче чиме ће се бавити и од чега ће живети, али да могу да очекују и помоћ државе.

– Охрабрује што је просек година оних који су добили куће на селу испод 30. Желимо да оживимо рубна подручја, као што је Куршумлија, са 40.000 људи пали су на неких 12.000. Хајде да видимо да нека села ревитализујемо – рекао је Кркобабић.

РЕШИЛИ И ПРЕВОЗ

За побољшање услова а на селу превоз је кључан и до сада је набављен 61 минибус за 61 локалну самоуправу.

– Општине дају возача, гориво, а ми купујемо возило. Значи, и то је један искорак. Гледали смо да то буду неразвијене општине, четврта група и овога пута углавном су доминирале рубне пограничне опћине. Њихова надморска висина код већине је изнад 500 метара. То је један од корака у оживљавању села – каже Кркобабић.

Статистички, предњачи Сомбор са 151 кућом, Бачка Паланка 135, ту је село са највећим бројем кућа – Бачко Петрово село, има 82 куће и један детаљ који је изузетно битан, село које је умирало сада има и вртић.

– Једноставно враћа се живот. Доле на југу, издвојио бих Димитровград, рецимо село Жељуша са 12 породица, 7 породица у једној улици. Али да не заборавимо и нешто што је изузетно за мене интересантно, то су Бујановац и Медвеђа са по једном кућом – рекао је Кркобабић.

Највећу кућу од 134 метара квадратних са окућницом од 2,5 хектара у селу Дедевци у Краљеву добио млади пољопривредник који има жељу да се бави и еколошком производњом и здравом храном.

За програм доделе кућа на селу су издвојена средства, а Кркобабић сматра како је пресудно за доношење одлуке младих да оду на село добра инфраструктура. Министар наводи да једна трећина младих људи из града каже да иде пут села, од којих је 90 одсто високо образованих, међу којима су и ИТ стручњаци.

ЕуронеwсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept