Početna » ОД СРЕДИНЕ ФЕБРУАРА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ЗАМЕНУ СТАРИХ АУТОМОБИЛА НА ГИЗЕЛ

ОД СРЕДИНЕ ФЕБРУАРА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ЗАМЕНУ СТАРИХ АУТОМОБИЛА НА ГИЗЕЛ

Пројекат замене старих дизел аутомобила за новија и еколошки прихватљивија возила, уз субвенцију државе од 2.100 евра, коначно би требало да почне са реализацијом, пише Бизнис.рс.

од Паланка данас
0 Коментар

Мирко Коковић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја каже да су сви правни акти које је неопходно израдити пре почетка дерегистрације урађени, и да би ускоро – за две до три недеље – требало да почне цела акција. Он наглашава да се најављена рециклажа неће односити само на дизелаше, већ и на возила са бензинским моторима..

– Тренутно институције које учествују у овом процесу разматрају предлог и у најскорије време, за две до три недеље, очекујемо почетак најављене дерегистрације. Напомињем да нису пробијени никакви рокови, јер је и било најаве да ће јавни позив бити расписан током 2024. године, а то ће се и десити у наредних неколико недеља, истиче Коковић.

Дерегистрација подразумева предају на рециклажу путничких возила уз субвенцију за куповину коришћених или нових возила са мотором норме минимум еуро 6.

Подсетимо, средином децембра 2022. године Влада Србије усвојила је Програм заштите ваздуха у Републици Србији од 2022. до 2030. године са акционим планом, а једна од мера и активности за побољшање квалитета ваздуха је и финансијски подстицај за замену најстаријих дизел возила новијим, која мање загађују животну средину.

Подстицаји за набавку еколошки чистијих возила износиће 2.100 евра за куповину путничког аутомобила, 2.500 евра за куповину лаких теретних возила (камиони чија највећа дозвољена маса не прелази 12 тона) и 2.900 евра за куповину аутобуса. Такође је наглашено да финансијски подстицаји покривају 35 одсто трошкова набавке половних Еуро 6 или Еуро ВИ возила.

За реализацију планова из стратешког документа најављена су улагања од 2,6 милијарди евра, од којих је 102 милиона евра намењено за обнову возног парка отпремањем најстаријих путничких возила, лаких теретних возила, као и аутобуса, у центре за рециклажу.

Ова мера подразумева да ће се субвенцијама омогућити отпремање најстаријих возила из возног парка у рециклажне центре, а циљ је да до 2025. године на овај начин буде отпремљено 122.300 возила, а у 2026. години још 17.900.

(Извор: Бизнис.рс,


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept