Početna » ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ПОВОДОМ СМРТИ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА: Надлежна институција изнела нове податке

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ПОВОДОМ СМРТИ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА: Надлежна институција изнела нове податке

ЗБОГ великог кашља преминуло је четворо деце на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", а повећан је и број оболелих највише код деце, па и код одраслих, упозорио је проф. Владислав Вукомановић, дечји кардиолог и заменик директора Института за мајку и дете.

од Паланка данас
0 Коментар

Тим поводом огласило се Министарство здравља и прецизирало да се смртни случајеви међу децом од великог кашља односе на период од јесени, када су почеле респираторне инфекције.Из Министарства кажу да су упознати са ситуацијом, а да су се поменути смртни случајеви десили у периоду од јесени, преносе београдски медији.

Подсетимо, проф. др Владислав Вукомановић, кардиолог и управник педијатријске клинике Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“, рекао је јутрос за РТС да су „четири детета преминула од великог кашља, а да је једно на респиратору и да је животно угрожено“.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је крајем децембра пријавио епидемију великог кашља у Београду.

Шта је велики кашаљ

Велики кашаљ или пертусис је акутно заразно обољење изазвано бактеријом Bordetella pertussis. Након периода од 7 до 10 дана (најдуже 21 дан) од контакта са оболелом особом, долази до појаве првих симптома болести. У типичној клиничкој слици великог кашља препознају се три стадијума обољења, како се наводи на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

Први стадијум болести

У првом, катаралном стадијуму, како објашњавају, доминантни су симптоми и знаци слични прехлади, који трају једну до две недеље:

 • кијање
 • цурење из носа
 • благо повишена телесна температура или одсутност њеног пораста
 • благ кашаљ

Други стадијум болести

У другом, пароксизмалном стадијуму, са појачавањем симптома и знакова обољења из првог стадијума долази до значајног погоршања тегоба у смислу интензитета и учесталости кашља са пароксизмима, нарочито током ноћи.

Трајање другог стадијума инфекције је од једне до шест недеља. Између напада кашља особа не мора да одаје утисак да је болесна.

Трећи стадијум болести

У последњем, реконвалесцентном стадијуму, који траје недељама и месецима након почетка болести, постепено долази до повлачења тегоба и потпуног опоравка оболелих.

Компликације:

 • Најчешћа компликација великог кашља је запаљење плућа која је и најчешћи узрок смрти код оболеле одојчади
 • Неуролошке компликације као резултат смањеног дотока кисеоника у мозак су конвулзије и енцефалопатија.
 • запаљење средњег уха
 • анорексија
 • дехидратација
 • крварење из носа
 • појаве киле
 • пнеумоторакс (губитак волумена плућа)

„Дете се зацени, поплави“

– Имао сам прилику да видим код много деце зацењивање које се неколико пута завршавало престанком дисања, које траје 1-2 минута кад је дете плаво. Тад смо ми уплашени, тад су родитељи уплашени, тад је дете исто под високим стресом. То је нешто што може довести до смртног исхода – рекао је недавно инфектолог проф. др Драган Делић.

Како је рекао, велики кашаљ јесте болест која се лечи, али може имати тешке, малигне форме са престанком дисања, може да има како плућне, тако и неуролошке компликације.

– Ту су доказане компликације и оток мозга, едем мозга, доказане су и тачке крварења у мозгу. Према томе, клиничка слика може да се презентује и са конвулзијама, грчевима, са поремећајем свести, са парезама и парализама појединих делова тела. То може бити веома озбиљна и плућна и неуролошка болест – упозорио је др Делић.

У највећем ризику бебе до 12 месеци

Адолесценти и одрасли су значајни резервоари Bordetella pertussis за одојчад. У највећем ризику за озбиљне компликације и смртни исход су управо одојчад млађа од 12 месеци, која је невакцинисана или непотпуно вакцинисана.

Најзначајнији резервоари инфекције за одојчад су мајке, са учешћем од преко 30%. Према резултатима доступних студија, 12 до 26% одраслих особа са продуженим кашљем серолошки је позитивно на пертусис и стога они представљају значајне резервоаре за даљи пренос инфекције.

Како се преноси велики кашаљ

Преношење се врши капљичним путем, а просечно време инкубације је десетак дана. Оболеле особе најзаразније су за своје окружење у прве две недеље после појаве кашља. Ређе се проузроковач може пренети индиректно преко свеже контаминираних предмета из околине оболеле особе.

Највише оболевају невакцинисане бебе

Стечени имунитет након прележане болести није трајан (траје од 5 до 10 година). Поред тога, ни вакцином индукован имунитет не траје дуго. Иако је Bordetella pertussis присутна у свим деловима света, највеће стопе инциденције су у земљама са ниским обухватом имунизације међу млађом децом (земље у развоју).

У развијеним земљама највише оболевају невакцинисане бебе, а затим се региструје пораст оболевања код тинејџера.

Према подацима Светске здравствене организације, током 2018. године на глобалном нивоу оболело је више од 150.000 особа.

Превенција великог кашља и лечење

Велики кашаљ се лечи прописивањем антибиотика ако је у питању бактеријска инфекција, затим антитусика и спазмолитика. Лекови који се понекад користе за теже форме болести јесу кортикостероиди.

Ретко може постојати потреба за оксигенотерапијом.

Вакцина најефикаснија превенција

Како истичу из Градског завода за јавно здравље Београд, најефикаснија мера превенције великог кашља је вакцинација. Она је у складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, Правилником о имунизацији и начину заштите лековима обавезна за сва лица одређеног узраста.

Имунизација против великог кашља почиње са навршена два месеца живота и спроводи се петовалентном вакцином у три дозе са размаком од најмање четири недеље између доза.

Прва ревакцина се даје у другој години живота, годину дана (најкраће шест месеци) након спроведене примарне серије петовалентном вакцином. Друга ревакцина се спроводи четворовалентном вакцином и даје се у оквиру припрема за полазак у први разред основне школе (најкасније у току првог разреда).

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept