Početna » ОГЛАСИО СЕ “БАТУТ”, МАЛЕ БОГИЊЕ СТИГЛЕ У СРБИЈУ: Педијатри хитно да зову родитеље на вакцинацију

ОГЛАСИО СЕ „БАТУТ“, МАЛЕ БОГИЊЕ СТИГЛЕ У СРБИЈУ: Педијатри хитно да зову родитеље на вакцинацију

ИНСТИТУТ за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” добио је потврду да је јуче, 6. фебруара, на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” потврђен случај малих богиња код детета од 15 година, из Београда, које није вакцинисано и које је хоспитализовано због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести „Проф. др Коста Тодоровић”, наводи се у заједничком саопштењу Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Имајући у виду епидемиолошке карактеристике ове болести, обавезе према Плану активности за одстрањивање малих богиња у Републици Србији, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са Министарством здравља је доставио здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији Републике Србије (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта са оболелим унутар 72 сата и тако даље).
За време трајања пандемије ковида 19 у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата. Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година.

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8%, а у 2022. години 81,3%. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8%, а у 2022. години 89,5%. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95%, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање.

У највећој епидемији малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94%) била невакцинисана.

Са овим симптомима обавезно код лекара

У случају појаве температуре веће од 38,5ºЦ, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, потребно је јавити се изабраном лекару у дому здравља.

Хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке од стране педијатара у домовима здравља потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са Календаром имунизације.

Позивамо родитеље да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у дому здравља.

Вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне орговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept