Početna » ОНИ KОЈИ ИМАЈУ ВИШЕ ОД 30 ГОДИНА, А НИСУ СЛУЖИЛИ ВОЈСKУ СА ОРУЖЈЕМ ИДУ НА ПЛАЋЕНУ ОБУKУ: Ово су сви кључни детаљи

ОНИ KОЈИ ИМАЈУ ВИШЕ ОД 30 ГОДИНА, А НИСУ СЛУЖИЛИ ВОЈСKУ СА ОРУЖЈЕМ ИДУ НА ПЛАЋЕНУ ОБУKУ: Ово су сви кључни детаљи

Војну обуку би сваки резервиста требало да прође бар једном у пет година

од Паланка данас
0 Коментар

На основу годишњег плана позивања и обуке резервног састава, у јединицама Војске Србије је у току вишедневно оспособљавање лица из резервног састава старијих од 30 година која нису служила војни рок са оружјем.У јединицама се тренутно налази нешто мање од пет стотина резервиста из ове категорије и они пролазе практичну обуку за употребу новог и савременог личног наоружања, уз реализацију гађања, и увежбавају тактичке радње и поступке војника у борби, од оријентације, осматрања, маскирања и кретања на бојишту до избора и израде заклона за дејство и заштиту.

Реч је о индивидуалној основној обуци, током које се стичу неопходна знања и вештине за извршавање основних борбених задатака у одбрани и нападу, и адаптирају се на живот и рад у војном колективу.

Ових дана је тежиште на реализацији свих програмом предвиђених гађања, а интензивно се увежбавају и стројеве радње како би резервисти спремно дочекали полагање војничке заклетве, којом се завршава овај циклус њихове обуке.

У наредној фази, ову категорију резервног састава очекује специјалистичка обука, током које ће се оспособљавати за дужности у оквиру свог рода, односно службе, у складу са исказаним потребама јединица Војске Србије.

Закон о војној, радној и материјалној обавези каже да се сва лица која су напунила 30 година живота преводе се у резервни састав, без обзира на то да ли су служила војни рок или нису.

Војна обавеза, начелно, важи за лица до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавања резервног састава уведена је након што је 2011. године служење војног рока постало добровољно, а не обавезно.

Војну обуку би сваки резервиста требало да прође бар једном у пет година, а Министарство одбране покрива путне трошкове. Незапосленима иде 70 одсто од просечне плате, а послодавцима запослених рефундира се пун износ месечне зараде.

Позив би требало да дође бар 30 дана пре вежбе, а резервиста је дужан да осам дана раније оправда евентуално одсуство. За неоправдани следи казна до 50.000 динара или два месеца затвора.(Еспресо

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept